Tudnivalók és érdekességek a 195 65 r15 nyári gumi méretről

A 195 65 r15 nyári gumi méret egy igen elterjedt abroncsméret, számos népszerű autó fut ilyen abroncsokon. Így a Ford Focus, a Škoda Octavia és egyes Kia modellek is ilyen méretű abroncsokat használnak. Vagy épp az Opel Astra és egyes VW Golf modellek. A méret az alappillér, ha abroncsot vásárolunk, ezt pedig az autó gyártója határozza meg. Ettől eltérni nem lehet, hisz a megadott méretű abroncsok nyújtják a legmagasabb szintű biztonságot a közlekedők  számára.

Hogy mit is jelentenek a számok, kódok, jelek? 

Amikor abroncsot szeretnénk vásárolni, a webáruházakban általában a méret megadásával kell kezdenünk a keresgélést. A 195 65 r15 nyári gumi méret azt jelenti, hogy az abroncs 195 mm széles. A második szám, a 65 voltaképp egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy az oldalfal vastagsága hány százaléka a gumi szélességének. Az R betű az abroncs szerkezeti felépítésére utal, tehát radiál szerkezetű, napjainkban már csak ilyen abroncsok kerülnek egyébként forgalomba. Az utolsó szám, ami esetünkben a 15, pedig a felni átmérőjét mutatja colban.

Ezen kívül megtudhatjuk az abroncs terhelhetőségét, amit a súlyindex mutat meg, és a sebességindexét is, ami a maximális biztonságos sebességet jelöli. Előbbi esetben egy számot, utóbbi esetben egy betűt látunk és mindkét esetben ki tudjuk keresni az internet segítségével, hogy mit is takarnak ezek a kódok. Hogy mikor van ennek jelentősége? Ha nagy teljesítményű, nagyobb tömegű autót vezetünk, ilyen esetben ugyanis fontos, hogy az abroncs bírja a terhelést, legyen szó akár a nagyobb súlyról vagy a nagyobb sebességről.

Az abroncsokról az abroncs címkéje is sok információt ad. Három dolgot láthatunk itt, egy A-tól E-ig terjedő skálán látható, hogy az abroncs hogy teljesít nedves körülmények között és hogy milyen az üzemanyag-fogyasztása, ezen kívül pedig a zajszintjét is láthatjuk decibelben, valamint egy A-tól C-ig terjedő skálán. A címke sokat mond ugyan, de sokkal többet mondanak az abroncsok tesztjei. Sok szervezet, szaklap teszteli az abroncsokat. Független körülmények között vizsgálják meg, hogy hogy teljesítenek ezek a gumik esőben, száraz úton, hogy fékezhetők, hogy kezelhetők, hogy kopnak, milyen az üzemanyag-fogyasztásuk és így tovább. Ezeket a teszteket is érdemes megnézni,  mielőtt abroncsot vásárolnánk.

A Gumiabroncs webáruház 195 65 r15 nyári gumi méretben is több száz abroncsot kínál, kezdve a prémium kategóriás nyári gumiktól egész az olcsóbb abroncsokig. Mégis, melyik a legjobb abroncs 195 65 r15 nyári gumi méretben?

A válasz nem is olyan egyszerű, hisz több tényezőtől is függ. A legfontosabb, hogy számunkra mi a fontos. A nedves úton való rövid fékút, az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás, a magas kopásállóság? A válaszokat sokan keresték és sok keresik is. Például az ADAC, a német autóklub, akik évről évre vizsgálják az abroncsokat. Ha az adott méretben pedig nem elérhető a legfrissebb jelentés, akkor az általunk keresett mérethez közeli rangsor is releváns információkat nyújthat.

195 65 r15 nyári gumi méret – melyek a legjobbak?

Kiváló választás lehet a Bridgestone Turanza T005 nyári gumi, ami jól kezelhető a nedves úton és száraz úton is rövid a féktávja. Alacsony gördülési ellenállása révén az üzemanyag-fogyasztása is alacsony és az aquaplaning elleni védelme is kiváló. Ugyanígy kiváló választás a Continental PremiumContact 6 nyári gumi, ami rövid féktávjával és nedves úton való jó kezelhetőségével ideális választás lehet. A Michelin Primacy 4 is hasonló jó tulajdonságokkal bír, a kezelhetősége mind nedves, mind száraz felületen kiváló. Sok-sok tesztet végeztek már ebben az abroncsméretben is, és ezeken a teszteken jól szerepelt például a Hankook Ventus Prime 3 K125, valamint a Goodyear EfficientGrip Performance és Performance 2 abroncs is. A kérdés mindig az, hogy mit is várunk el egy abroncsról, és ha már körvonalazódnak az igények, akkor érdemes elkezdeni a keresgélést. A kereséskor azonban ne feledkezzünk meg a pontos méretről: 195 65 r15 nyári gumi méret.


Hasonló cikkek