Tusnádfürdői helyzetkép: kevés turista, sok medve

A lakosság és a helyi önkormányzat is nagyban függ a turizmustól Tusnádfürdőn, ami idén elég lesújtóan alakult. Március közepe óta a látogatók száma majdnem egyenlő a nullával, s ha ezt még lehet tetőzni, azt a medvék állandó jelenléte meg is teszi.

„Egyedüli gazdasági tevékenységünk a turizmus, amely az elmúlt időszakban teljes mértékben leállt. A március közepe óta idelátogatók száma majdnem a nullával egyenlő” – vallotta be Albert Tibor tusnádfürdői polgármester, aki szerint a turizmus nagyban érinti az önkormányzat és a helyi lakosság fennmaradását, megélhetését egyaránt. A sokak által látogatott wellnessközpont is legjobb esetben júliusban indíthatja újra tevékenységét.

Turisztikai vállalkozókkal keressük a megoldást különböző adókedvezményekkel kapcsolatban. Kérünk a kormányzat részéről egy erőforráscsomagot, amely a költségvetésből kieső összeget valamilyen szinten kompenzálni tudja – fogalmazott Albert Tibor, majd az elmaradó Tusványos kapcsán közölt sokatmondó adatokat. „Ha a tavalyi számokból indulok ki, akkor ez 82 500 embernek az ide nem látogatását jelenti. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 2500 szálláshelyünk marad üresen, tetemes anyagi kiesésről beszélhetünk.” A pénzügyi bevétel mellett ugyanakkor óriási reklámértékkel bír a rendezvény, így a kapcsolatok további építésére is hatással lesz az idei elmaradás.

A körülmények ellenére Albert Tibor bizakodó:

ha az ország lakóinak legalább fele Romániában fog nyaralni és üdülni, az már nagy segítség lenne a helyi turizmusnak.

Nálunk erre július második felétől látok pozitív kilátásokat.

„Az 1412 fős lakosság mellé sajnos oda kell számolni a nagyjából 30 medve jelenlétét is” – tért ki egy másik problémára a városvezető. A 2016 óta állandó nehézséget okozó medvejelenlét már medvecsatákig fajul, a minap két medvecsalád verekedett össze a településen. A helyiek szándéka nyílt levelet küldeni a kormánynak és a képviselőknek a történtek kapcsán.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek