Tűzijáték-előkészületek Budapesten

Minden eddiginél látványosabb égi bemutatóra számíthatunk augusztus 20-án a fővárosban: Idén új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek majd fel tűzijátékot a pirotechnikusok.

Hétfőn megkezdődött az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték rakétáinak telepítése. A szervezők szerint a tűzijáték – amelyet a közmédia élőben közvetít majd – élőben nézve az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti rakpartszakaszokról figyelve lesz a leginkább élvezhető.

A mintegy 140 millió forintból megvalósítandó tűzijáték színeiben, látványelemeiben és zenei aláfestésében is az államalapításhoz, Szent Istvánhoz kapcsolódik.

Jó idő várható az állami ünnep idején

Szabó László, a HM NRH főigazgatója hétfőn, a Citadellánánál megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Vígadó előtti terület, a budai oldalon pedig a Várkert Bazár várható a leglátványosabb területnek.

Szabó László elmondta: az állami ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs, folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket, s szükség esetén, a törzs vezetője dönthet valamely program, akár a tűzijáték leállításáról.

A hétfői előrejelzések szerint szombaton csupán 10 százalék esélye van a csapadéknak.

Minden eddiginél több fellövési pontról indítják a tűzijáték-rakétákat

Lupsán István, a Pyro-1 Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődő, több mint 25 perces tűzijáték összesen 21 ezer látványeffektet tartalmaz. Ebben az évben a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről, valamint a Dunáról három pontonról és egy új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek majd fel tűzijátékot a pirotechnikusok.

A pirotechnikus elmondta: a Citadellán szombaton kezdték meg a munkát, s hozzátette: a telepítés miatt csütörtöktől az Lánchíd és az Erzsébet hídon részleges forgalomkorlátozásokra is készülni. Kiemelte: a korszerű vezérlésének köszönhetően, szükség esetén a tűzijáték egyetlen gombnyomással leállítható, akár bizonyos részeit is meg tudják állítani.

Ünnei programok augusztus 20-án Budapesten

Szombaton fél 9-kor a “nemzet főterén”, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, ahol köszöntőt mond Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő.

Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap, ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Emellett napközben gyermekprogramok, családi programok és koncertek várják az érdeklődőket a Clark Ádám téren, s idén is megrendezik a mesterségek ünnepét a budai Várban.

11 órakor Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adja át a Szent István-rendi kitüntetéseket. 17 órától pedig ünnepi szentmise lesz a Szent István-bazilikánál, amelyet a hagyományos ünnepi körmenet követ majd.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek