Keresés
Close this search box.

Új elemekkel bővül Báthory Erzsébet története a Margitszigeten

Kiegészítő programok kísérik a legendás grófnőről szóló előadást a Margitszigeten

A magyar történelem egyik legrejtélyesebb nőalakjáé, Báthory Erzsébeté lesz a főszerep a Margitszigeti Szabadtéri Színházban június 10-én este, a Kolozsvári Magyar Operával közös opera-musical produkcióban. A legendás grófnő hátborzongató történetét a színdarab mellett perjátékkal és kiállítással is megidézik.

 

A darab főszerepeiben Benedekffy Katalin, Szemenyei János, Szilágyi János és Laczkó V. Róbert lép színpadra – áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

Csoportkép a kolozsvári előadásból (Fotó: Kolozsvári Magyar Opera)

 

Mint írják, a grófnőt 650 fiatal lány meggyilkolásával vádolták, de soha nem ítélték el. Élete utolsó négy évét saját várában, Csejtén töltötte háziőrizetben. Az, hogy nem született ítélet, jelentősen hozzájárult ahhoz, elinduljon a mítoszképzés, rejtélyekkel, titkokkal, találgatásokkal.

 

“A férjét elvesztett, a családját és a vagyont őrző, kiszolgáltatott helyzetében helytálló személyt kívánja rehabilitálni az előadással az alkotói gárda” – írják a közleményben.

 

Mint kiemelik, az előadás Báthory Erzsébet rejtélyes történetét mutatja be. A darab szövegkönyvét Miklós Tibor írta, zenéjét Szomor György szerezte. Az előadást Bagó Bertalan állítja színpadra, a produkció díszletét Vereckei Rita, a jelmezeket Kiss Bori tervezte, a koreográfus Novák Péter.

 

Báthory Erzsébet szerepében Benedekffy Katalin a 2012-es margitszigeti bemutatón (Fotó: Kanyó Béla)

 

A közleményben idézik Novák Pétert, aki szerint óriási ambícióval kezdtek neki a produkciónak anno, egyedülállóan találkoztak össze a magyarországi és határon túli tehetségek, ami további lendületet adott víziójuknak.

 

“Egy történelmi személyiségen keresztül beszélni a jelen identitásáról mindennél erősebb hatás, bízom benne, hogy jól kamatoztattuk ezt a lehetőséget” – mondta Novák Péter, aki a 2012-ben először bemutatott és a mostani produkciónak is koreográfusa.

 

“Gyakorlatilag rám írták az alkotók ezt a darabot, ami ritkaság” – idézik a közleményben Benedekffy Katalint, aki elmondta: a vérgrófnőnek tartott asszony legendája élete egyik legmeghatározóbb szerepévé vált.

Mint mondta, amikor több mint tíz éve bemutatták a Margitszigeten Szomor György, Miklós Tibor és Pejtsik Péter alkotását, a Báthory Erzsébet musical-operát, akkor ez a mű Bán Teodóra ügyvezető kérésére készült, és a főszerepet kimondottan neki szánta.

“Ebben a szerepben operaénekesi feladatként több mint két és fél oktávos terjedelemben kell képzett technikával hatalmasakat énekelni, kórussal, nagyzenekarral egy nagyívű kortárs opera-musicalben” – mondta a művész.

 

Újdonságok is várják a  közönséget

 

Az előadás előtt kiegészítő programok is várják az érdeklődőket. Szombaton 17 órától a színház kerengőjébe az ELTE jogász hallgatóiból álló csapat, a Perjátszó Kör a grófnő történetét történelmi források alapján tárja a nézők elé. A programra az előadásra jeggyel rendelkezők regisztrálhatnak a színház weboldalán. 18 óra 30 perckor a Margitszigeti Víztoronyban Báthory Erzsébet – Gyilkos vagy áldozat? címmel nyílik kiállítás.

A közleményben Bán Teodórát, a Margitszigeti Színház igazgatóját és művészeti vezetőjét is idézik, aki elmondta: a darabbal és a programsorozattal céljuk mélyebb és személyesebb vetületben felfedni és újraértelmezni, történészek segítségével megismerni a kor történelmi eseményeit és Báthory Erzsébet alakját.

 

A 2012-es ősbemutató megtekinthető alább:

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Pillanatfelvétel a 2012-es margitszigeti bemutatón (Fotó/Forrás: Kanyó Béla/ Margitszigeti Színház)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Picture of Vona Ildikó
Vona Ildikó
Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.
MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek