Új kihívások előtt a kárpátaljai magyarság

Az év vége nehéz, feladatokban bővelkedő időszak lesz a kárpátaljai magyarság számára. A decentralizációnak titulált közigazgatási reform keretében – távolról sem problémamentesen – zajlik az önkormányzatok összevonása, december 22-én pedig már az új közigazgatási egységek vezetőit is megválasztják. Jó hír, hogy a két meghatározó kárpátaljai magyar politikai erő ismét az összefogás mellett döntött.

A Beregszászi Városi Tanács soron kívüli ülésszaka a képviselők egyhangú szavazással elfogadták azt a határozattervezetet, amely szerint Makkosjánosi, Gát, Mezőgecse, Kígyós, Nagybakta, Badaló és Halábor csatlakozik Beregszász város territoriális közösségéhez.

A 2020-as költségvetéshez immár kistérségként fogunk viszonyulni, figyelembe vesszük minden egyes településnek elvárásait és – természetesen az anyagi lehetőségek szerint – igyekszünk azokat teljesíteni – nyilatkozta a kiszó.netnek Babjá Zoltán,  Beregszász polgármestere.

Beregszászban és a hét faluban a „közös életre” készülnek, a mezőkaszonyi kistérségben már a választásokra.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség képviselői megvitatták a mezőkaszonyi és a homoki kistérségben december 22-én tartandó helyhatósági választások kérdéseit.

A szervezetek közös közleményt adtak ki, amiben kijelentik, hogy a mezőkaszonyi kistérség elnöki posztjára Barta Szabolcs jelölttel kötnek választási megállapodást, emellett pedig további egyeztetést folytatnak a kistérségek képviselőjelöltjeinek támogatásáról.

Hori


Hasonló cikkek