Új magyar óvodát és bölcsődét építenek Somorján

A vasárnapi istentisztelet után, egy sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a hamarosan felépülő új somorjai óvodát és bölcsődét. Az intézmény a Kiskakas nevet viseli majd, s a helyi magyar gyerekek nevelésére kötelezi el magát.

A tervek szerint kétszer 15 fős bölcsődei és háromszor 15 fős óvodai csoportok foglalkoztatására és ellátására alkalmas intézmény fog megépülni. Először a bölcsőde kezdi meg működését 2020 tavaszán, majd szeptembertől az óvoda nyit meg. Bár az új intézmény fenntartása, városi segítség mellett, elsősorban a református gyülekezet feladata lesz, a gyerekeket természetesen felekezeti hovatartozás nélkül fogadják.

A bölcsőde célja, hogy közös foglalkozásokon vehessenek részt, együtt, magyar nyelven. A térséget sújtó egyre erősebb asszimiláció miatt adott válasz, hogy ami magyar, azt gyógyító, gondozói eszközökkel kell körülvenni. „Ha Somorja nem lesz végvár, akkor nem lesz Somorja.” – mondta el György András lelkész miszerint a kiskakas identitásához az öntudatosság és a pimaszság társul, mert „ami a miénk, azt megvédjük”.

A somorjai református gyülekezet az elsők között csatlakozott a Magyarország által 2017-ben meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz. Az új intézmény megvalósulása a Bethlen Gábor Alapnak köszönhető.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Búss Attila


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek