Új trolik állnak forgalomba Szegeden

Öt vásárolt, öt átépített-felújított kötöttpályás jármű viszi ezután a Szegeden élőket.

A Szegedi Közlekedési (SZKT) Kft. helyi járműfelújítási programjában 772 millió forinból tíz trolibuszt korszerűsítettek, a legutoljára elkészült jármű pénteken áll forgalomba – tájékoztatta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság az MTI-t. A közlemény szerint a közlekedési társaság utoljára 2014-ben vásárolt új járművet, azóta a meglévők saját forrásból megvalósuló felújításával biztosítja az állomány fenntartását.

A cég az elmúlt öt évben tíz felújított, klímás, alacsonypadlós szóló trolibuszt tudott forgalomba állítani. Felújítottak öt Skoda 21AB típusú autóbuszt, illetve buszokat átépítettek trolibusszá. Az SZKT 2019-ben és 2020-ban öt, jó állapotú, Solaris Trollino 12AC típusú alacsonypadlós trolibuszt szerzett be a csehországi Chomutovból. Valamennyi jármű korszerű, energiatakarékos hajtásrendszerrel rendelkezik, akadálymentes alacsonypadlós kivitelű, rámpával ellátva a kerekesszékesek részére. A trolibuszok mindegyike Szegeden utastéri légkondicionáló berendezést, valamint az új SZKT-s flottaszínnek megfelelő piros fényezést kapott. A járművek tartozéka a korszerű utastájékoztató berendezés, és a fedélzeti bankkártyás jegyautomata is.

Uniós támogatással és önkormányzati forrásból korszerűsítik a közlekedési társaság hét épületét. Két végállomás-épület – Tarjánban és Makkosházán – energetikai felújítása befejezéséhez közeledik. Az elektromos energiaigény kiszolgálására napelemeket telepítettek, a meglévő kazánokat pedig hőszivattyús fűtőrendszerre cserélték, az új eszközök tesztüzeme zajlik. Jelentős energetikai megtakarítást várnak a trolibuszmosó-, illetve javítócsarnok, valamint a villamos remíz karbantartó műhelyének, étkezőjének és raktárának rekonstrukciójától is. Az épületek új hőszigetelést kapnak, kicserélik a nyílászárókat és a fűtésrendszert – áll a közleményben.

A Tisza-parti város elektromos tömegközlekedési hálózatát, parkolási rendszerét és repülőterét működtető, önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Kft. a nyilvánosan elérhető adatok szerint 2019-ben 556 alkalmazottat foglalkoztatott. A cég belföldi értékesítésből származó nettó árbevétele a 2018-asnál 2,7 százalékkal magasabb, 3,343 milliárd forint volt, exportból 2018-ban 58,34 millió, 2019-ben 4,425 millió forint nettó bevétele származott. A város tulajdonában álló vállalkozás adózott eredménye az előző évi 24,107 millió forintról 2019-ben 4,875 millió forintra csökkent.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek