Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Újabb emlékérme készült a Magyar népmesék rajzfilmsorozatból

3000 forintba kerül A só

Új emlékérmét adott ki a jegybank a Magyar népmesék rajzfilmsorozathoz kapcsolódva; a 3000 forint névértékű színesfém emlékérme A só című népmesét örökíti meg.

Az emlékérme annak a 2021-ben indult, hétrészes színesfém érmesorozatnak a harmadik eleme, amelynek dedikált célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-t.

 

Magyar népmese: A só (Kép forrása: KECSKEMETFILM KIDS/YOUTUBE)

 

Mint kiemelik, az emlékérme előoldalát Vékony Fanni, hátoldalát Szilos András fémműves formatervező iparművészek tervezték, az emlékérme kibocsátási ünnepségére a jelenleg zajló Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében került sor pénteken.

 

A Pannónia Filmstúdió remekműve hungarikum lett

 

A Magyar népmesék rajzfilmsorozat 1977-ben indult, a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének gyártásában, majd a Kecskemétfilm Kft. által készített további részeivel összesen 100 epizódra bővült. A sorozat 12,5 órányi anyagával hitelesen vezeti be a nézőt a népmesék világába, a teljes meseszéria pedig 2020. október 15-én került be a hungarikumok gyűjteményébe, azon belül a kulturális örökségeink közé – idézi fel az MNB közleménye.

 

Az érmesorozat harmadik eleme a rajzfilm-sorozatot indító ikonikus epizódot örökíti meg, a rajzfilm képi világához illeszkedve hűen adja vissza a népmese kulcsfigurái közti alapkonfliktust, majd annak feloldását, a szeretetteljes kibékülést.

 

Az emlékérme előlapjának bal oldalán és alsó negyedében futó, stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspiráltak, valamint szintén a főcímet idézi a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérme kötelező elemeit, így a “Magyarország” feliratot, a “3000 forint” értékjelzést, a “2023” kibocsátási évszámot, valamint a verés helyét jelölő “BP.” verdejelet szerkesztette meg.

 

Megelevenednek a történet elemei

 

Az előoldalon központi szerepet kap a királyi vár, ahonnan az atyai harag elűzte legkedvesebb lányát, a jelenet szomorkás hangulatát a lemenő nap sugarait visszaadó fényezés fokozza. Az előoldalt tervező Vékony Fanni iparművész mesterjegye az előlap bal szélén, a középső tulipánmotívum fölött látható. Az emlékérme hátlapja a konfliktus feloldásának jelenetét ábrázolja, a király és a királylány kibékülését, amelyet a háttérben megjelenő királyfi tett lehetővé. A szintén zsinórírással megjelenő “A só” felirat helyezi kontextusba a hátoldalon megjelenő alakokat. A hátlap bal szélén található az érmeoldalt tervező Szilos András iparművész mesterjegye – áll a közleményben.

 

Az érme a sorozat korábbi elemeihez illeszkedve, 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm. Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg, maximum 20 ezer veret készíthető belőlük proof-like kivitelben.

 

Az érme a rendelkezésre álló készlet függvényében péntektől egy évig névértéken vásárolható meg a gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. budapesti érmeboltjában, valamint webáruházában.

 

(A mese megtekinthető alább)

 

Forrás: MTI

Nyitókép: A só című mese alapján készült emlékérme (Kép forrása: Pénzverő.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

További cikkek