Újabb ok a magyarellenes hangulatkeltésre: az MVM-é lehet a szlovák áramszolgáltató

A magyar kormány szlovákiai földvásárlási terveit és ingatlanvásárlásait övező hisztériakeltést követően újabb szlovák–magyar botrány van kibontakozóban: a magyar állami tulajdonban levő MVM szemet vetett a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatóra.

A zsolnai székhelyű Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (Stredoslovenská energetika, SSE) kisebbségi, 49 százalékos tulajdonrészét az állam még 2002-ben privatizálta. Ehhez akkor – a menedzseri jogokkal együtt – a francia Electricité de France International (EDFI) jutott hozzá. 2013-ban a cseh Energetický a průmyslový holding (EPH) társasághoz került. A francia cégnek megérte az SSE megvásárlása, hiszen míg 2002-ben nagyjából 160 millió eurót adtak a részvénycsomagért, a csehektől 2013-ban mintegy 400 millió eurót kaptak érte.

A Közép-szlovákiai Áramszolgáltató 49 százalékos tulajdonrészéért folyó verseny fináléjába az e.dennikn.sk portál információi szerint a német E.ON és a cseh ČEZ mellett a 100 százalékos állami tulajdonban levő magyar MVM Csoport is bejutott. Ez utóbbi portfóliója lefedi a teljes magyar energetikai szektort. A többek között a paksi atomerőművet is üzemeltető MVM Csoport Magyarország 4., Közép-Európa 13. legnagyobb vállalatcsoportja, 23 országban van jelen, és több mint 18 ezer embernek ad munkát. A társaság honlapján szereplő adatok szerint közel 8 millió lakossági és vállalati ügyfele van, Magyarország villamosenergia-termelésének a 70%-át adja, közel 50%-os piaci részesedése van az ipari fogyasztók gázellátásában, az egyetemes szolgáltatón keresztül pedig a lakossági földgázellátás 100%-át biztosítja.

A Közép-szlovákiai Áramszolgáltató vételárának a meghatározásánál a társaság nyeresége a döntő. 2016 és 2020 közötti időszakban ez 170 millió euró körül mozgott. A e.dennikn.sk információi szerint a cseh ČEZ ennek alapján nagyjából 900 millió eurós ajánlattal rukkolt elő, ami nagyjából megfelel a piaci elvárásoknak. Az MVM ezzel szemben 1,2 milliárd euróhoz közelítő árat kínált, ami az elemzők szerint indokolatlanul magas.

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek