Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Újdonságokkal is készültek a Múzeumok éjszakájára Miskolcon

Különleges programokat kínáltak a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei a Múzeumok éjszakáján

A Herman Ottó Múzeum öt kiállító helyén, hét újdonsággal várták a látogatókat, akik betekinthettek a múzeum néprajzi, ásványtani, régészeti, történeti, numizmatikai, valamint képzőművészeti gyűjteményeibe is.

Ragyogás elnevezésű tárlat csak és kizárólag a Múzeumok éjszakáján volt látható. A kiállításon a közönség megcsodálhatta egyebek mellett az Erdélyi-érchegység területéről, valamint a hunok és a honfoglalás korából származó relikviákat.

 

Honfoglalás kori tarsolylemezek és más aranytárgyak (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója a tárlat megnyitóján a legritkább és legféltettebb kincseiknek nevezte ezeket az aranytárgyakat.

Ha a tárgyak mesélni tudnának, sok mindent mondanának el. Különösen nehéz dolgunk van akkor, ha olyan tárgyakat kell faggatni, mint az arany. Hiszen ritka, értékes, és nagyon sok mindent lehet érte és vele tenni – emelte ki a múzeumigazgató.

 

Tárlatvezetés a Múzeumok éjszakáján (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Szintén különleges élményt kínált az Ábrány aranya című kiállítás, mely azokat a tárgyakat mutatta be, amelyet a múzeum régészei találtak 2021-ben. A bükkábrányi lignitbánya területén – egy 6 ezer éves rézkori temető feltárásakor  – három női sírból több mint egy tucat aranytárgy került elő.

 

Középkori aranypénzek a Ragyogás kiállításon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

A programok már szombaton délután elkezdődtek a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyein: a központi épületben és a „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépületben, a Miskolci Galéria Rákóczi-házában, a Thália-házban, a Feledy-házban és Lillafüreden a Herman Ottó Emlékházban. Családi programok, kiállításmegnyitók, tárlatvezetések, múzeumi kulisszatitkok, koncertek, vonatozás, papírszínházi foglalkozás és számos érdekesség várta a közönséget.

 

Sokan kapcsolódtak a Múzeumok éjszakája rendezvényhez

 

Országszerte mintegy 450 intézmény több mint 2700 programmal fogadta a látogatókat szombat délutántól vasárnap hajnalig a 21. Múzeumok éjszakáján. Az országos kínálatban többek között kiállítások, tárlatvezetések, koncertek, interaktív játékok, színházi és tánc produkciók, gyerekprogramok szerepeltek.

 

(Fotók: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek