Újjászületik a 136 éves kisvasút

A 136 éves kelet-magyarországi kisvasút utoljára 2011-ben esett át pályafelújításon, az új fejlesztés keretében viszont egy teljekörű rekonstrukció következik.

Debrecenben hamarosan megkezdődnek a Zsuzsi Erdei Vasút felújításának munkálatai csaknem 440 millió forintból az Aedium Kft. és a ConstructX Kft. közös kivitelezésében. A fejlesztés a Fatelep állomás (Ruyter u. 1.) és a Hármashegyalja állomások közötti keskeny nyomtávolságú vasútvonalon valósul meg.

A beruházás során többek közt az alábbi munkálatokat végzik el:

mozdonyvizsgáló akna felújítása,
városi utak, tömeg-közlekedési útátjárók és kapubejárók átépítése,
meglévő peronok felújítása,
egyenes pályaszakasz átépítése,
gépi vágányszabályozás.

 Újjászületik a nagy múltú kisvasút

A Zsuzsi Erdei Vasút Magyarország legrégebbi keskeny nyomtávolságú vasútja. Eredetileg a Debrecenhez tartozó Gúth erdeiben kitermelt fa szállítására épült. A vonal első szakaszát még 1882-ben nyitották meg, és kezdetben két gőzmozdony üzemelt rajta. Egyik egy fatüzelésű gőzmozdony volt, amely a Zsuzsi nevet kapta, és ennek nevét viseli ma is a kisvasút. 1923-ig csak teherszállítás volt a vonalon, ekkor engedélyezték a korlátozott közforgalmat, majd 1925-től rendszeressé vált a személyszállítás is.

A kisvasút 1977-ben az úgynevezett közlekedési koncepció áldozata lett. A pálya nagy részét felszedték, csak a nagy társadalmi nyomás miatt hagytak meg egy 16 km-es szakaszt. A kisvasút ezen a megmaradt szakaszon közlekedik erdős-pusztás tájakon keresztül, amely során megfigyelhető a helyi gazdag növény- és állatvilág.

Forrás: magyarepitok.hu


Hasonló cikkek