Ukrajna-A harcok miatt több százezren vannak ivóvíz nélkül Donyeckben és környékén

Leállították a munkát szerdán a frontvonalon lévő, több mint 600 ezer lakost ellátó donyecki vízszűrő állomáson, azt követően, hogy előző nap az állomás öt dolgozója megsebesült a térségben zajló harcok következtében.

A víztisztító leállítása miatt ivóvíz nélkül maradt az ukrán ellenőrzésű oldalon Avgyijivka, a front túloldalán a Moszkva támogatta szakadárok által megszállt Donyeck városának egy része, Jaszinuvata, és további néhány kisebb település mindkét oldalon.

Az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt adatok alapján Avgyijivkának jelenleg mintegy 22 ezer lakosa van, a szakadár oldalon pedig összesen körülbelül 600 ezren maradtak vezetékes ivóvíz nélkül.

Olekszandr Jevdokimov, a vízszűrőt üzemeltető vállalat igazgatója nyilatkozatában nem zárta ki, hogy végleg leáll az állomás működése.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség állítása szerint az ukrán fegyveres erők nyitottak tüzet az állomás felé tartó munkások autóbuszára. Ezt Kijev részéről eddig nem erősítették meg. A támadás után az állomás minden munkását evakuálták.

A donyecki víztisztító állomás közvetlenül a frontvonalon, az úgynevezett szürke zónában helyezkedik el. Az építményt a négy éve zajló fegyveres konfliktus során már több ízben érték találatok, de a helyreállítási munkálatok után mindig újraindították az ivóvízellátást.

Ukrán sajtójelentések szerint az utóbbi napokban ismét súlyosbodtak a harcok a Donyec-medencében.

Dmitro Huculjak, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a Donyecktől 65 kilométerre északra, ukrán ellenőrzésű területen lévő Zajceve településre a nap folyamán a minszki egyezményekben tiltott, 152, illetve 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel nyitottak tüzet a szakadárok. Több lakóházban keletkeztek károk, de az ott lakók közül senki sem sérült meg.

A szóvivő tájékoztatása alapján az elmúlt napban összesen 45-ször nyitottak tüzet a szakadár erők az ukrán katonák állásaira, míg utóbbiak 22 alkalommal, a minszki megállapodások által nem tiltott 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyverekkel viszonozták a tüzet.

A harcokban egy ukrán katona életét vesztette, három megsebesült. Kijevi jelentések alapján ukrán oldalon a héten már összesen két katona vesztette életét és nyolc szenvedett sérüléseket.

A minszki összekötő csoport a hónap elején jelentette be, hogy újabb fegyvernyugvást, úgynevezett “húsvéti tűzszünetet” hirdetnek. A harcok azonban azóta sem szüneteltek egyetlen napig sem a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében.


Hasonló cikkek