Ukrán válság – Peszkov: senki sem beszélhet Putyinnal ultimátumok nyelvén

Senki sem beszélt, és senki sem beszélhet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ultimátumok nyelvén – szögezte le hétfőn Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, cáfolva azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Angela Merkel német kancellár minapi moszkvai látogatása alkalmával ultimátumot intézett Putyinhoz.

    “Már mindent elmondtunk a tárgyalások hangneméről. Soha senki sem beszélt, és minden igyekezete ellenére nem is tudna beszélni az elnökkel ultimátumok nyelvén” – mondta Peszkov a Govorit Moszkva rádiónak nyilatkozva.
    Merkel és Francois Hollande francia elnök pénteken tárgyalt Moszkvában Putyinnal az ukrán válság rendezéséről. Előzőleg a német kancellár és a francia elnök Kijevbe látogatott, ahol Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélést. 
    Vasárnap a “normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – vezetői telefonon tárgyaltak egymással, és megállapodtak, hogy február 11-én Minszkben folytatják egyeztetéseiket. 
    Az RBK televízió a The Wall Street Journalra hivatkozva azt jelentette, hogy Merkel kancellár ultimátumot adott Putyin elnöknek. Az amerikai lap szerint Merkel állítólag orosz vállalatokat sújtó újabb szankciókat, illetve a számlabefagyasztással sújtott személyek névsorának kibővítését helyezte kilátásba, ha Moszkva a minszki találkozón nem fogadja el az új rendezési tervet. A büntetőintézkedések a hadiipart és esetleg a pénzügyi szektort érintenék.
    Merkel, aki nyilvánosan ellenzi a Kijev részére történő fegyverszállítást, a lap szerint magánbeszélgetésben azt is kijelentette Putyinnak, hogy a béketerv elutasítása esetén Németország nem fogja akadályozni a halált okozó fegyverek Ukrajna részére történő szállítására vonatkozó amerikai terveket. Amerikai illetékesek tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök Angela Merkellel tartandó találkozójáig vár a fegyverszállításra vonatkozó döntés meghozatalával.
    A BBC értesülése szerint Angela Merkel hétfőn tárgyal Washingtonban az amerikai elnökkel, és a megbeszélése egyik legfontosabb témája az ukrajnai válság rendezése lesz.

Forrás: MTI
                http://ria.ru/world/20150209/1046689714.html 
                http://www.unian.net/politics/1041878-smi-merkel-vyidvinula-putinu-ultimatum-i-dala-                       vremeni-do-sredyi.htmlhttp://www.bbc.com/news/world-europe-31279621 


Hasonló cikkek