Vajon megéri elektromos robogót vásárolni?

A mobilitás jegyében egyre nagyobb teret nyernek az autók mellett az elektromos robogók is. Ezek a közlekedési eszközök ugyanis elérhető és hatékony alternatívát kínálnak a városon belüli közlekedésben. Egyes számára azonban a modern robogók árcéduláját látva felteszik a kérdést, vajon megéri-e elektromos robogót vásárolni. Az alábbiakban ennek járunk utána.

Mik az elektromos robogók előnyei?

Az elektromos robogók esetében sokszor hallani, hogy számtalan előnnyel bírnak, de mégis főbb pontokba most lássuk mik miatt is lehet érdemes befektetni egy ilyen járműbe:

Környezetbarát megoldás
A hagyományos benzin, vagy dízel üzemű motorkerékpárokhoz képest, ha elektromos verziókat használunk, akkor azzal a közvetlen, a közvetett és globális környezetünket is védhetjük. Egy ilyen modern közlekedési eszköz ugyanis csökkentheti az ökolábnyomunkat is, illetve a közlekedés során is nulla szén-dioxidot bocsátunk ki. Ráadásul ma már az előállítás is sokkal „zöldebb” ami egyesek számára szintén sokat nyomhat a latba.

Csendes közlekedést tesz lehetővé

Bizonyára sokan vannak, akiket a robbanómotoros robogók hangja kifejezetten irritál. Az elektromos robogók esetében azonban ettől nem kell tartani, hiszen szinte zajtalan közlekedést tesz lehetővé.

Ezzel tehát nem csak a negatív, környezetre gyakorolt hatások csökkenek le, de a zajszennyezés is jelentősen csökkenhet, ami miatt a szomszédok is alighanem jobban fognak kedvelni minket, főképp ha kora reggel nem a benzin motor bőg fel.

Ideális a városi forgatagban

Az autókat alapvetően nem városon belüli furikázásra találták ki, az elektromos robogók esetében azonban más a helyzet. Az elektromos robogókat használhatjuk munkába járáshoz, vásárláshoz vagy egy gyors kiránduláshoz is. A városi közlekedésnek kedvez ugyanis, hogy a gyakoribb fékezés miatt az elektromos robogók rendszere képes visszanyerni egy kis energiát.

Könnyebb tölteni
Az elektromos robogókról elmondható, hogy a legegyszerűbben tölthető közlekedési eszköznek tekinthetjük. A robbanómotoros autókat értelemszerűen csak az üzemanyagtöltő állomásokon tölthetjük fel. Az elektromos autókat vagy otthon, vagy az erre kialakított parkolókkal egybeépített töltőállomásokon tölthetjük. Ezzel szemben az elektromos robogókat szinte bárhol tölthetjük, ami nagy előny esetükben.

Kiváló teljesítménnyel bírnak
Az elektromos robogók kifejezetten jó teljesítményűek és gyorsak. Az azonnali nyomatékleadás miatt elképesztő gyorsulásra képesek, ami a gördülékeny városi közlekedésben aranyat érhet.

Mennyibe kerül egy elektromos robogó fenntartása?
Az elektromos motorkerékpárok egyik legnagyobb „hátrányának” a relatíve magas vételárat tartják, azonban az idő múlásával a befektetés megtérül, hála a jelentősen kisebb fenntartási költésgeknek. Éves szinten ugyanis akár 100.000 forintot is spórolhatunk, ha városon belül elektromos robogóra cseréljük a személygépjárművünket.

A gazdaságos üzemeltetés másik oka, hogy az elektromos robogók esetében kevesebb olyan alkatrészre kell költenünk amely elromolhat. Ennek oka, hogy nincsen például olaj, gyújtógyertya vagy fogasszíj, nem beszélve arról, hogy a szénkefe nélküli elektromotor meghibásodásának esélye minimális.

Milyen lehetőségeink vannak robogó vásárlás terén?
Természetesen egy elektromos robogó ára magasabb, mint egy szimpla robogóé, de ahogy említettük ezt a többletárat rövid időn belül visszahozhatjuk az olcsó fenntartási költségekkel. Azok számára akik egy összegben nem engedhetik meg egy elektromos hajtású robogó megvételét, azoknak adott a hitelre történő elektromos robogók vásárlása. Ennek hála egy kisebb összegű hitellel tehetünk szert egy hatékony városi közlekedési eszközre.

Összegezve

Egy elektromos robogó vásárlása tehát abszolút megtérülő tétel lehet, ráadásul a városi közlekedés is sokkal gördülékenyebbé válhat általuk. Emiatt mindenkinek érdemes lehet megfontolnia, hogy beszerezzen egy ilye modern elektromos járművet.


Hasonló cikkek