Várgesztes – Apróságok hagyományőrzése

A tollfosztás mindig is női munka volt, különösen, ha sok lányt kellett kiházasítani a faluban, ugyanis a szülők kötelezettsége volt, hogy a kelengyét biztosítsák a házasulandó leánynak, s a kelengye elmaradhatatlan része volt az ágynemű, amit a tollakról leszedett pihékkel tömtek ki.

tollfosztás19

Sokan aggódnak amiatt, hogy a kistelepüléseken előbb utóbb kihalnak a hagyományok, hogy nem lesz aki 20-30 év múlva felidézze a régi szakmákat, szokásokat. Nos Várgesztesen nem kell félni emiatt, hiszen az óvodában rendszeresen megszervezik azokat a programokat, amelyek bemutatják őseik foglalatosságait.

tollfosztás2

Kedden délelőtt nagymamákkal, dédikkel ültek asztalhoz a kicsik a faluház konferenciatermében, hogy megismerkedjenek a tollfosztás titkaival. Ennek lényege, hogy a toll száráról letépdesik a pihéket, melyeket aztán a dunnák, párnák kitömésére használtak a régmúltban. Az ovisok nagy buzgalommal tépkedték apró kezeikkel a tollakat, s persze a móka sem maradhatott el, hiszen fújásra szerteszét szálltak a könnyű pihék.

Ebben a hónapban egyébként még egy fánksütés is vár a gesztesi aprótalpúakra, február végén pedig elégetik a télbúcsúztató kiszebábot.


Hasonló cikkek