Végre megválasztották az alkotmánybírókat Szlovákiában

Zuzana Čaputová államfő bízik benne, hogy az új alkotmánybírók hozzásegítenek az igazságosságba és a bírói hatalomba vetett bizalom visszaszerzéséhez. A kinevezés kapcsán mondott beszédében utalt a bírói túlkapásokra is. 

Čaputová hangsúlyozta: a nyilvánosságnak garantálni kell, hogy a bírói szakma képes leszámolni a visszaélésekkel. Čaputová az állampolgároktól azt kérte, hogy az igazságosság követelése közben legyenek ők is igazságosak. „Az ítéletek befolyásolásával gyanúsított bírók ügye olyan súlyos, hogy az igazságszolgáltatás jó hírnevét és hitelességét már nem lehet megóvni vagy visszaszerezni sem hallgatással, sem annak színlelésével, hogy nem történt semmi komoly. Ha beigazolódik a gyanú, amelyről az elmúlt napokban olvastunk, az a lehető legnagyobb kudarc bizonyítéka lesz, amely az igazságszolgáltatás területén csak bekövetkezhetett.” – emelte ki az államfő.

Hozzátette: az állami szervek, az igazságügyi minisztérium, a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok – beleértve az alkotmánybíróságot is – kötelesek úgy eljárni, hogy a lehető legkisebb kétség se merülhessen fel azzal kapcsolatban, hogy a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elve kivétel nélkül minden állampolgárra nézve egyformán érvényes. „Éppen a bírók az egyetlenek, akik anélkül állíthatnak tükröt az igazságügy elé, hogy bárki az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbításával gyanúsíthatná meg őket. Az ő döntéseiktől is függ, hogy a Szlovák Köztársaság szuverén, demokratikus jogállam lesz-e.” – fűzte hozzá az államfő.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek