Vizsgálja a párizsi ügyészség a francia kormánypártnak tavaly nyújtott adományokat

Vizsgálja a párizsi ügyészség, hogy honnan kapott Emmanuel Macron francia államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártja tavaly 144 ezer eurós összegben adományokat

– erősítették meg kedden igazságügyi források az Europe1 kereskedelmi rádió értesülését.

A vádhatóság a kampányfinanszírozásért és politikai adományokért felelős hatóság november 12-i jelzése alapján indított előzetes eljárást, miután az ellenőrök nem tudták megállapítani, honnan érkezett csekken vagy átutalással 144 ezer euró a kormánypárt számlájára.

Az adományozók azonosítása azért szükséges, mert a törvény szerint ugyanaz az ember évente maximum 7500 euróval támogathat egy politikai pártot.

A vizsgálatot a pénzügyi és adócsalások, valamint korrupció elleni hivatal folytatja le.

Az LREM a negyedik politikai mozgalom, amely ellen finanszírozási ügyben vizsgálat indult a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front), a radikális baloldali Lázadó Franciaország és a centrista Modem után.

“Náluk is lesz házkutatás? A tagok és adományozók listáját náluk is lefoglalják? Vagy pedig kettős mércét alkalmaznak?”

– írta a Twitteren Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke a múlt hónapban az otthonában és pártja irodáiban egyszerre tartott házkutatásokra utalva.

A kormánypárt hivatalosan nem reagált a hírre, de egyik képviselőjük, Pierre Person szerint a vizsgálat “annak a bizonyítéka, hogy az igazságszolgáltatás független” Franciaországban.

Egy másik kormánypárti képviselő, az ügyvéd végzettségű Florian Bachelier szerint most “hagyni kell az ügyészséget a munkáját végezni“.

“Ha vizsgálat indult, lesz vizsgálat, ha nyomozás indul, lesz nyomozás, ha ítélet születik, lesz ítélet, és majd ha az végleges, akkor kommentálni fogom”

– mondta a képviselő.


Hasonló cikkek