165 éve született George Bernard Shaw

1856 július 26-án született George Bernard Shaw ír származású drámaíró és kritikus, akinek Shakespeare után a legtöbbet játsszák a színházakban a darabjait.

Shaw Dublinban látta meg a napvilágot, és viszonylag szegény körülmények között nőtt föl. Anyja hatására széleskörű ismeretekre tett szert a zenében, művészetben és irodalomban, később eldöntötte, hogy író lesz belőle. Fiatalkorában öt regény is írt, melyek az összes angliai kiadótól elutasításra találtak, így Shaw újságíróként folytatta pályafutását.

1892-ben játszották színpadon az első színdarabját a Sartorius úr házait − melyet botrány övezett−, amikor a színházi világra roppant nagy hatást gyakorolt éppen Ibsen. Később írt műveit csak évek múltán mutatták be vagy be is tiltották, kezdetben nem számítottak sikeresnek, míg végül megszülettek olyan drámák 1900 után, mint a Ceasar és Kleopátra vagy a legjobb komédiája, az Emberek és felsőbbrendű embernek. Az első világháború után az egyik legismertebb emberré vált a világon, 1925-ben pedig odaítélték neki a Nobel-díjat. Ezt vonakodva ugyan, de átvette, mert sohasem fogadott el díjakat.

1950 november 2-án halt meg otthonában, miután korábban leesett az almafájáról.

Forrás: britannica.com

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek