20 éves a Kamilla Borsodban

Szakmai konferenciával ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Kamilla Korai Fejlesztő Központ kedden délelőtt a miskolci Városháza dísztermében.

Muzsikálás a jubileumi ünnepségen

A Korai Fejlesztő Központot azzal a szándékkal hozták létre két évtizeddel ezelőtt, hogy benne szakemberek segítsék a sérült gyerekeknek leküzdeni az eltérő fejlődésből vagy fogyatékosságból eredő hátrányukat. Az apróságok fejlődését születéstől 3 éves korukig támogatják, és az intézményben az eltelt húsz év alatt körülbelül ezer gyermekkel foglalkoztak. Idén május 11-én, Miskolc város ünnepén a Kamilla Korai Fejlesztő Központ tevékenységéért Nívó-díjat kapott.

Pillanatkép a megnyitóról

Czeizel Barbara – a híres genetikus, Czeizel Endre lánya –, a budapesti központ intézményvezetője, a korai intervencióért felelős miniszteri biztosa beszédében elmondta: a korai felismerés elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy időben segíthessenek az eltérő fejlődésű gyermekeknek. Az első 3 év a legjelentősebb időszak, ezért is rendkívül lényeges, hogy az eltérő fejlődésű gyerekekkel minél hamarabb elkezdjenek foglalkozni a megfelelő képzettségű szakemberek.

Czeizel Barbara előadása

A keddi, miskolci rendezvény fővédnöke László István tankerületi igazgató, védnökei Kriza Ákos polgármester és Kiss János alpolgármester voltak. Czeizel Barbara mellett előadást tartott még néhány helyi szakember, és egy szülő szemszögéből is meghallgathatták a jelenlévők a Kamilla Központban szerzett tapasztalatokat.

A konferencián közreműködtek egy kis műsorral az Egressy Béni-Erkel Ferenc Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hangszeres növendékei, 15 órától pedig szórakoztató délutánra került sor a Törpördögök Játszóházban, ahol 100 családot láttak vendégül, egy családi játszóház keretein belül. Az ünnepélyes megnyitót követően bűvész műsor, bohócok, arcfestés, és a Mikulás is várta a gyerekeket.

(Fotók: Vona Ildikó / PTV)

Vélemény, hozzászólás?