3087 új munkahely létesült a Rozsnyói járásban

Az elmúlt 3 évben összesen 3087 új munkahelyet sikerült létesíteni a Rozsnyói járásban. Ezzel a munkanélküliség 12 százalékra csökkent.

Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes rámutatott: amikor három éve elfogadták a Rozsnyói járás fejlesztését célzó cselekvési tervet, a munkanélküliségi ráta csaknem 21 százalékos volt. A tervben az szerepelt, hogy 2020-ig 16 százalékra kell csökkenteni a rátát. Az előírt 1405 munkahely létesítéséhez képest mostanáig 3087 munkahely létesült.

A járásban a szóban forgó időszakban 54 millió euró uniós támogatást terveztek felhasználni, de már 82 millió euróra kötöttek szerződést. „Az európai pénzeket a regionális különbségek felszámolására kell fordítani, vagyis azoknak a járásoknak kell utalni, amelyek elmaradnak a többi régiótól.” – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes. A járás számára 4,6 millió euró regionális támogatást különítettek el, ebből információi szerint 3,4 millió euróra kötöttek már szerződéseket.

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter elmondása szerint pár évvel ezelőtt még 6300 tartósan munkanélküli személyt tartottak nyilván a járásban, ma már csak 2300 főt. A munkát szerző személyek csaknem fele roma. Richter szerint jelentősen csökkent a rendszeres szociális segélyben részesülő személyek száma is.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő rámutatott: a hatályos jogszabály értelmében azok a járások is a kevésbé fejlettek közé sorolandók, ahol a helyzet már nagyjából stabilizálódott. Kilátásba helyezte, hogy az újonnan felálló kormánynak módosítania kell majd az ezzel kapcsolatos paramétereket.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek