40 éves a Káposztaleves – Louis de Funès filmjei ma is hódítanak

A zsémbes kisember, akit imád a közönség. Ő Louis de Funès, a nagy francia nevettető. Idézzük fel néhány szerepét!

Jubilál a Káposztaleves, 40 éves lett. 1981-ben készült La Soupe aux choux címmel, és érdekessége, hogy Louis de Funès nem csupán főszereplője, hanem forgatókönyvírója is volt. René Fallet regénye alapján született a film, Jean Girault rendezte. A Gyagyafalván játszódó történetben Funès egy öregembert alakít, aki békésen éldegél és isteni finom káposztalevest készít. Olyannyira, hogy az őt meglátogató űrlény is nagy rajongója lesz ennek az ízletes földi ételnek. Sőt, be akarja vezetni saját bolygóján. Barátsága jeléül ajándékot is ad: feléleszti a főhős 10 éve elhunyt feleségét. Az asszonyka fiatalon tér vissza, és alaposan felforgatja idős férje életét…

A Káposztaleves azonban csak egy alkotás Funès szenzációs komédiái közül. Életében több mint 130 filmben szerepelt. Apró termete, kopasz feje és jellegzetes grimaszai nézők millióit nevettették meg világszerte. Tehetségét igazán a burleszkbe hajló vígjátékokban tudta megmutatni, de nagy szerelme volt a színház is. Közel 100 színdarabban játszott Párizsban a Palais Royal, valamint a Porte-Saint-Martin színházakban.

A csendőr és a csendőrlányok (Fotó: Louis de Funès Facebook oldala)

Színészi pályája elég nehezen indult. Louis de Funès (teljes nevén Louis Germain David de Funès de Galarza) egy Franciaországban letelepedett spanyol nemesi család tagjaként látta meg a napvilágot, 1914-ben. Szűcsnek tanult, de eltanácsolták, így került a fényképészeti iskolába, amit elvégzett. Többféle foglalkozást kipróbált; az önkéntes tűzoltótól a bárzenészig. A negyvenes évek elejétől bárzongorista-előadóként kereste kenyerét. Eleinte kabarékban, majd az ötvenes évektől romantikus filmek epizódszereplőjeként tűnt fel.

Közben kétszer nősült, két házasságából három fia született. A legkisebb, Olivier színész lett, több filmben szerepeltek együtt. Apát és fiát játszották a Heves jeges, A nagy vakáció, Lányok pórázon című vígjátékokban, és remek párost alkottak a vásznon.

Louis de Funès filmes pályája egy aprócska szereppel kezdődött 1945-ben. Első főszerepét az 1957-ben bemutatott (Megmentettem az életemet) fekete-fehér vígjátékban kapta. Az 1958-ban készült Horgász a pácban már hatalmas sikert aratott. 1964-ben két rendkívül népszerűvé vált filmet forgatott, Fantomas és A Saint Tropez-i csendőr címmel. Az évek során a Fantomas három, a Csendőr hat részt ért meg. Ludovic Cruchot, alias Lütyő csendőrőrmester és Fantomas legfőbb ellenfele, Juve felügyelő, mindketten belopták magukat a nézők szívébe.

Meg kell említeni a filmek zseniális magyar szinkronját is. Itthon Louis de Funès legtöbbször Balázs Péter hangján szólalt meg, de Szombathy Gyula hét, Haumann Péter hat filmben volt szinkronhangja. A Csendőr-sorozat magyar sikeréhez a fordító, Dr. Hársing Lajos is hozzájárult. Úgy ítélte meg, hogy a szereplők eredeti neve nálunk nehezen ejthető (Ludovic Cruchot, Jerome Gerber, Lucien Fougasse stb), ezért inkább átkeresztelte őket. Így lett a francia csendőrökből Lütyő, Gabaj, Fityesz, Pacuha, Beléndek, Agykár, Bimbula, Topsi.

Lehetetlen mindent felsorolni Funès pályáján, de nagy nemzetközi sikert hozott Az ügyefogyott (1965), Egy kis kiruccanás (1966), Főnök inkognitóban (1966), Oscar (1967), Heves jeges (1969), Felszarvazták őfelségét (1971), Fennakadva a fán (1971), Jákob rabbi kalandjai (1973), Szárnyát vagy combját? (1976), Marakodók (1978) és a Káposztaleves (1981).

Fantomas (Fotó: Louis de Funès Facebook oldala)

A sok munka és a felfokozott életvitel megviselte egészségét, kétszer kapott infarktust. Először 1975-ben, akkor hosszabb pihenőre kényszerült, amit többnyire a Loire menti kastélyában töltött kertészkedéssel. Felépülése után vállalta el a Szárnyát vagy combját? főszerepét, majd 1980-ban eljátszotta A fösvény című Moliére-darab főhősét. 1982-ben forgatta utolsó filmjét, A csendőr és a csendőrlányok címmel. 1983-ban újabb infarktust kapott, halálát is ez okozta.

Mindig szívesen bújt álruhába, és ügyesen kihasználta a helyzet kínálta humoros lehetőségeket. Igyekezett hangsúlyozni, hogy ezek a komikus epizódok fontos szerepet játszanak a főhős jellemfejlődésében. Nagy kedvencem, amikor a Csendőr-sorozatban apácajelmezben énekli a nővérekkel a Salve Regina kezdetű magasztaló éneket. A Felszarvazták őfelségét egyik jelenetében előbukkanó tavernabeli Fekete hölgy figurájára sem a szépsége miatt emlékszünk. Szintén rengeteg poénra adott lehetőséget a rabbi ruha (Jákob rabbi kalandjai), illetve a századfordulós viselet a Heves jegesben, ahol egy időutazás részesei lesznek a szereplők annak érdekében, hogy az 1900-as években hibernálódott ősüket – 70 évvel később – hazavihessék a kórházból, és elhitessék vele, hogy a saját korában él.

Pályája során olyan kiváló francia színészekkel játszott együtt, mint Yves Montand, Bourvil, Jean Gabin, Jean Marais, Jacques Villeret, Michel Galabru.

Sok filmje megtekinthető a Youtube-on teljes egészében, tökéletes minőségben, magyar szinkronnal. A Film Café televíziós csatorna pedig sorozatot indított, szombat délelőttönként műsorára tűz egy-egy Louis de Funès-filmet, digitalizált változatban.

A Heves jeges c. film egyik zseniális jelenete itt tekinthető meg:

(Kiemelt kép: Louis de Funès Facebook-oldala)

Film&TV | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek