5 halott, 12 sebesült, robbanások rázták meg Kijevet

5 halott, 12 sebesült, robbanások rázták meg Kijevet. Több ukrán várost is támadtak hétfőn hajnalban az oroszok. Négy rakéta a főváros, Kijev egyik lakónegyedében robbant fel hétfőn reggel – hasonló támadásra már hónapok óta nem volt példa a városban.

 

Helyi idő szerint 8:30 után több robbanás is hallatszott a belvárosban

 

Az orosz elnök vasárnap azt mondta, hogy a Krím-félszigetetet Oroszországgal összekötő Kercsi hídon az ukrán titkosszolgálatok robbantottak. A mai fejlemények arra utalnak, hogy az oroszok a háború további eszkalációja, civil célpontok támadása mellett döntöttek.

A kijevi robbanások hírét Vitalij Klicskó polgármester is megerősítette: a Telegramon azt írta, hogy helyi idő szerint 8:30 után több robbanás is hallatszott a belvárosban a Sevcsenkiv-negyedben. Később pontos adatok is érkeztek: a fővárosra négy rakétát lőttek ki, de más ukrán városokat is ért támadás. Klicskó szerint több helyen is kritikus találatot kapott és megsérült a városi infrastruktúra. A halálos áldozatok száma legalább öt, 12-en pedig megsérültek. A mentőalakulatok jelenleg is dolgoznak a helyszínen.

 

A videón egy nagy krátert látni egy – korábban valószínűleg játszótér – helyén

 

Matthew Luxmoore, a Wall Street Journal riportere megosztott egy videót, ami a Kijev központjában lévő Sevcsenko parkban készült. Mint fogalmazott: Ez “valószínűleg a város legforgalmasabb parkja, mely általában tele van emberekkel és utcai zenészekkel.” A videón egy nagy krátert látni egy – korábban valószínűleg játszótér – helyén.

 

 

A Guardian helyszíni riportere is megerősítette a robbanások tényét: összesen négy detonációt erősített meg. Az Economist riportere pedig egy olyan videót osztott meg, melyen a reggel munkába menő autósok fedélzeti kamerája örökítette meg a robbanást.

 

A légvédelmi rendszerek működnek, a légiriadó érvényben van

 

Olekszij Kuleba, kijevi kormányzó szintén a Telegramon adott hírt a történtekről, mint írta: a légitámadások folytatódnak. “Mindenkit arra kérek, hogy maradjon nyugodt és maradjon az óvóhelyeken. A légvédelmi rendszerek működnek. Kaptunk információt a lelőtt objektumokról. A légiriadó még mindig érvényben van, ezt ne feledjék és maradjanak fedezékben. Ne fotózzanak vagy filmezzenek a megrongálódott infrastruktúra közelében. Emberek élete múlhat ezen. Tartsunk ki” – olvasható bejlentkezésében.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete szintén megerősítette a híreket, és hozzátette: úgy tűnik, az oroszok ismét civil célpontok elleni támadásokat követnek el.

 

“Biztonságban vagyunk és várjuk, hova fejlődik a helyzet”

 

A Kercsi-hídon történt szombati robbantás után – melyet az orosz elnök szerint az ukrán titkosszolgálat követett el – számítani lehetett rá, hogy lesz válaszreakció orosz részről. Helyiek beszámolója szerint a turistaattrakciónak készült, kijevi “Klicskó-hidat” is támadás érte.

 

 

Az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa, Didier Reynders jelenleg szintén Kijevben tartózkodik, ahol a robbantások után csapatával együtt egy óvóhelyen várakoznak. “Sorozatos robbanások voltak ma reggel Kijev központjában. Hála a biztonsági személyzet gyors reagálásának, a csapatom és én a hotelünk óvóhelyére kerültünk. Biztonságban vagyunk és várjuk, hova fejlődik a helyzet” – írta a twitteren.

 

Nem csak Kijev a célpont

 

Az éjszaka több ukrán várost is támadás ért: Zaporizzsját már harmadik napja lövik folyamatosan, míg Mikolajev kikötővárosát második napja támadják, de az első hírek szerint Zsitomir, Hmelnyickij, Dnyipro, Ternopil és Obuhij is a célpontok között volt.

 

Az oroszok ismét a frontvonaltól jóval beljebb támadnak városokat

 

A nyugat-ukrajnai Lviv városának polgármestere is bejelentette, hogy ők is hallottak robanásokat – az eddig meg nem erősített támadás a régióban azt jelentené, hogy az oroszok ismét a frontvonaltól jóval beljebb támadnak városokat. Andrij Sadovji szerint a város egyes részein nincs áram és melegvíz. A Telegramon arról ír, hogy már munkába állították a generátorokat, így a vízellátás hamarosan helyreállhat. A közlekedési lámpák harmada nem működik. Amint a légiriadót lefújják, a rendőrség fogja kezébe venni a helyzetet.

Az iskolák Lvivben hétfőn zárva maradnak és távoktatás lesz – ugyanakkor arról is beszámolt, hogy tapasztaltak átmeneti kimaradásokat a mobilkommunikációban.

 

Áramkimaradások vannak, a vízellátás is korlátozott

 

Az észak-kelet ukrajnai, Oroszországgal határos szumi régió kormányzója, Dmitro Zsivicskij azt írta: áramkimaradások vannak a régió egészében, emiatt pedig több helyen a vízellátás is korlátozott. Konotopban két rakéta városi épületeket talált el. A légiriadó még tart, így a sebesültek pontos számát nem tudni.

Forrás: euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek