60 ezren kértek orosz állampolgárságot Ukrajnából

Több mint 60 ezren folyamodtak orosz állampolgárságért a délkelet-ukrajnai Donyec-medencéből, ezt eddig több mint 25 ezren kaptak meg közülük – közölte az orosz belügyminisztérium Moszkvában.

Valentyina Kazakova, a tárca migrációügyi főosztályvezetője újságírónak elmondta mintegy 3 millió ukrán állampolgár lehet jogosult arra, hogy éljen az egyszerűsített honosítás lehetőségével. Kifogásolta, hogy az ukrán ügyészség kihallgatásra idézi be az igénylőket.

Vlagyimir Putyin április 24-én adott ki rendeletet, amely az orosz állampolgárság megadását eredetileg a Donyec-medencének csak a szakadárok által felügyelt részének lakói számára könnyítette meg, humanitárius indokokra hivatkozva. Ezt később kiterjesztette a Krímet és Szevasztopolt a félsziget Ukrajnától történt orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt elhagyó ukrán állampolgárokra, majd július 17-én Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára is.

Az orosz elnök április végén azt hangoztatta, hogy Oroszország nemcsak a szakadár “népköztársaságok”, hanem egész Ukrajna lakói számára kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését. A gyakorlatot az ukrán belügyminisztérium törvénytelennek minősítette, az EU pedig júniusban közölte, hogy nem fogja elismerni a könnyített honosított eljárás keretében kiadott orosz útleveleket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden rendeletet írt alá, amelyben utasította a kijevi kormányt, hogy dolgozzon ki egy törvényjavaslatot az ukrán állampolgárság megszerzésének egyszerűsítéséről azon külföldiek számára, akik részt vettek Ukrajna védelmében folytatott harci cselekményekben, valamint olyan orosz állampolgároknak, akiket hazájukban politikai üldöztetés fenyeget.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Zelenszkij rendeletét Ukrajna, Putyinét pedig Oroszország belügyének minősítette.

A kép illusztráció!


Hasonló cikkek