77 éve született Bob Marley

1945. február 6-án látta meg a napvilágot Bob Marley jamaicai énekes, aki világszerte ismertté tette a reggae zenét.

Teljes nevén Robert Nesta Marley egy jamaicai kis faluban, Nine Miles-ban született. Apja brit tengerészeti tisztként sok időt töltött távol a családtól, és Marley egészen fiatalon, már hatévesen elvesztette a férfit, aki szívrohamban hunyt el 1955-ben.

Tizennégy évesen otthagyta az iskolát, és gyakornoki munkája mellett egy hegesztőműhelyben, szabadidejében helyi rasztafári énekesekkel zenélt. Első zenekarát 1963-ban alapította közösen Bunny Livingstone-nal, Peter McIntosh-al, Junior Braithwaite-el, Beverley Kelso-val és Cherry Smith-el a The Teenagers néven, melyet később The Wailers-re változtattak. A bandában végül csak McIntosh, Livingstone és Marley maradt, aki így az együttes vezére, énekese és szövegírója lett.

1964-ben a Simmer Down névre hallgató lemezük berobbant a jamaicai toplistákra, és így a szigetország egyik legfelkapottabb csapata lett a The Wailers. Habár a zenekar 1974-ben felbomlott, és mindenki külön folytatta az útját, Marley neve egybeforrt a reggae zenével, azon keresztül világszerte elősegítette a rasztafarianizmus elterjedését.

1981 május 11-én, mindössze 36 évesen hunyt el rákban, hamvait akarata szerint 60. születésnapján helyezték örök nyugalomra Etiópiában.

Forrás: ezenanapon.hu


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek