93 éve született Bud Spencer

1929. október 29-én született Nápolyban Bud Spencer (eredeti nevén Carlo Pedersoli) olasz színész, akinek filmjei Európában legendássá váltak.

Fiatalabb éveiben kiváló sportoló volt, 100 méteren belül ő volt az első olasz úszó, aki egy perc alatti eredményt ért el. Bár már úszóként is szerepelt filmekben, csupán első tengerentúli színészi szerződése miatt hagyta ott a sportot 1967-ben, hogy átköltözzön az Egyesült Államokba. Az Isten megbocsát, én nem című film hatására növesztette meg a szakállát, és vette föl a Bud Spencer álnevet.

Ugyanitt ismerkedett meg Terence Hill-el, akivel azonnal szoros barátság alakult ki közöttük. 1967 és 1985 között tizenhét filmben szerepeltek együtt, nem csak sikert és hírnevet hozva nekik, hanem legendás státuszba emelve a párost. 1985 után közel tíz év telt el, mire újra együtt forgattak, a Bunyó karácsonyig című filmet, aztán végleg különváltak útjaik.

Végül 2003-ban hagyta abba a filmezést, igaz, 2010-ben még visszatért egy televíziós sorozattal. Többször keltették halálhírét, hivatalosan 2016. június 27-én hunyt el. Utolsó szava a “Köszönöm” volt.

Forrás: ezenapon.hu


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek