84 éve született Paul Verhoeven

1938. július 18-án látta meg a napvilágot Paul Verhoeven holland filmrendező, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Robotzsaru vagy az Elemi ösztön.

Verhoeven Amsztedamban született, és gyerekkora óta apjával együtt nagy rajongója volt a filmeknek és a képregényeknek. Első, mindössze 35 perces rövidfilmjét még egyetemi évei alatt forgatta az 1960-as években, majd az egyetem befejezéséig minden évben egy újabbat készített el. Karrierjét a holland tévében kezdte egy dokumentumfilmmel, de forgatott kalandfilmsorozatot is, melyek meghozták neki a kellő sikert és hírnevet hazájában. Hamarosan Európa egyik legsikeresebb és legkeresettebb rendezője vált belőle olyan filmekkel a háta mögött, mint a Futás az életért vagy a Hús és vér.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy Hollywood is fölfigyeljen a munkásságára, és bár a rendező először vonakodott az Egyesült Államokba utazni, felesége unszolására végül meghozta ezt a döntést. Karrierje újabb csúcspontra ért, hiszen egy kissé viszontagságos forgatás után, melynek keretein belül elkészült a Robotzsaru, megrendezhette Arnold Scwarzenegger főszereplésével a Philip K. Dick novellából adaptált Total Recall – Az emlékmást. Későbbi alkotásai közé tartozik az Elemi ösztön, a Showgirls és a Csillagközi invázió is, melyek közül nem mindegyik tudott sikeresen teljesíteni a jegypénztáraknál.

Utolsó hollywoodi rendezése az Árnyék nélkül volt 2000-ben, azóta újra hazájában készít filmeket.

Forrás: ezenanapon.hu


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek