Itt és most

Online tárgyalószoba segíti a határmenti vállalkozói kapcsolatokat

„Itt és most” néven új üzleti partnerkereső platform segíti a hazai, a V4 országokban és a Kárpát-medencében működő vállalkozókat az év végéig. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által üzemeltetett weboldal az Enterprise Europe Network (EEN) támogatásával jött létre és korlátlan tárgyalási lehetőséget, valamint üzleti ajánlat megjelentetését biztosítja, hogy a megszakadt beszállítói és termelési lánc ismét fenntartható és kiszámítható legyen.

Mivel a cégek sokéves, stabil üzleti partnereket veszítettek el a járványhelyzet – a belföldi karantén és az országok átjárhatatlansága – miatt, kapacitáshiány keletkezet a beszállítói láncban, ami a termelés akadozásához és ezzel piacvesztéshez vezetett. A cégeladás vagy akár új befektetők, üzlettársak találása pedig szinte lehetetlenné vált.

A problémák kezelésére a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az EEN üzletfejlesztési hálózat támogatásával egy új, magyar és angol nyelvű üzleti partnerkereső platformot hozott létre “Itt és most” néven, amely a hazai, a V4 országokhoz tartozó és a Kárpát-medencei vállalkozók üzleti közösségét erősíti – tájékoztatott Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. A szervezésben és a lebonyolításban az EXIM, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete is segíti a vállalkozókat.

A tervezhető termelési lánc a cél

A határmenti magyar-magyar vállalkozói kapcsolatok kiépítésére szolgáló online üzleti fórum célja, hogy akkor is fenntartható és kiszámítható legyen az alapanyag- és alkatrészellátás, ha elhúzódik a pandémia. A kínai légi szállítás költsége a járvány kezdete óta megsokszorozódott, így már egyáltalán nem olcsóbb onnan rendelni. Európa pedig logisztikai szempontból esett el az országok változó átjárhatósága, a karanténkötelezettségek miatt. Amit tehát eddig Kínából vagy Nyugat-Európából szereztek be a hazai cégek, azt most sok esetben a határmenti, V4 országokban kell keresniük, a lehető legközelebbi gyártótól, kereskedőtől. Gyakorlatilag nincs olyan vállalkozás, amely ne keresne megoldást valamilyen, COVID okozta problémájára, így mindenkinek érdemes letesztelni, kipróbálni az új üzleti platformot, amelyre az első két hétben közel nyolc országból közel 100 vállalkozás 230 üzleti ajánlata került fel.

Mekkora lehetőség az online találkozó?

A nemzetközi üzletembertalálkozók munkanyelve az angol, ez azonban sok vállalkozás számára még ma is problémát jelent. Mivel a határmenti területeken sokan beszélnek magyarul, az új platform kihasználja a közös nyelvben rejlő lehetőséget, miközben a hazai vállalkozói kapcsolatrendszert is erősíti. Az „Itt és most” oldalon a vállalkozás profiljának és üzleti partnerkeresési ajánlatainak regisztrációja után tetszőlegesen jelölhetik egymást tárgyalásra a felek. A webes felületen megnyíló „tárgyalószobában” egy közösen előre fixált időpontban tárgyalhatnak egymással.

Az exporthoz és nemzetközi partnerséghez elengedhetetlen a naprakész piaci információ. Ezt szolgálják a heti rendszerességgel, élőben, moderátor segítségével zajló üzleti fórumok, amelyek keretében egy-egy iparág vagy célország szakértői tartanak előadásokat és tanácsadást. Mivel a leendő üzleti partnerek találkozása online történik, az utazások költségét és idejét is meg lehet spórolni, a céges profilhoz pedig korlátlan számú üzleti ajánlat rögzíthető, függetlenül attól, hogy venne, eladna, projektpartnert, gyártót, alapanyagot, munkaerőt vagy éppen finanszírozást keres a vállalkozás.

Az online találkozók során nagyon sok háttérinformációt be lehet gyűjteni az adott üzleti környezetről, új termék vagy szolgáltatás bevezetése előtt tesztelni lehet a piaci reakciókat, a platform emellett a cég ismertségének, jelenlétének növelésére, de akár a konkurencia megismerésére is használható, nem utolsó sorban pedig remek tárgyalási gyakorlatot ad.

Mivel a platform idén december 31-ig biztosít tárgyalási lehetőséget, még senki sincs elkésve a regisztrációval, amely a zárónapig folyamatos: https://ittesmost.b2match.io/

Mit nyújt még az EEN?

Az Enterprise Europe Network (EEN) az Európai Bizottság vállalkozásfejlesztési programja, amely több mint 60 országban, mintegy 600 szakmai szervezet együttműködésében támogatja a nemzeti kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítését az üzleti és a K+F és innovációs együttműködések terén.

Magyarországon térítésmentesen biztosít külpiaci és innovációs tanácsadást, képzéseket, nemzetközi kutatás-fejlesztési, innovációs, üzleti és technológiai partnerkereső adatbázist, valamint üzleti rendezvényeket a vállalkozások, kutatóintézetek számára a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezetésével működő nyolc tagú konzorcium.

 

 


Hasonló cikkek