A cseh ellenzék nem adja fel

A hétvégi hatalmas tüntetés után, melyen százezrek követelték a kormányfő lemondását, az elmúlt fél évben már másodszor próbálják meg leváltatni Andrej Babišt.

A miniszterelnököt, aki Csehország második leggazdagabb embere, a cseh rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már javasolta a vádemelést is. A főügyész azonban egyelőre nem nyilatkozott.

A helyzetet bonyolítja az Európai Bizottság néhány hete nyilvánosságra került számvevőszéki jelentése is, amely összeférhetetlenséget állapított meg a kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között. Babiš a bírálatokat elutasítja, mert cégeit, az Agrofert Holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte.

Míg Miloš Zeman köztársasági elnök a támogatásáról biztosította a kormányfőt, az ellenzék a szerdai parlamenti ülésen fél éven belül másodszor próbálta meg leváltani.

Forrás: ujszo.com, Denník N, České Noviny, MTI

Fotó: tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek