A Legnullásabb bankszámlák – Ezek a legnullásabb bankszámlák

A legjobb banki díj a zéró. De vajon vannak még ilyen számlacsomagok? Utánajártunk, hogy a sokszor nagyon is drága bankköltségek hogyan csökkenthetők vagy nullázhatók le 2022 őszén.

 

Manapság divattá vált mindenből a takarékos megoldást keresni, hogy több jusson a megemelkedett rezsiszámlák és az inflációval megnövekedett élelmiszerárak kifizetésére.

 

– Habár nagyon lecsökkentek az ingyenes lehetőségek a bankszámlák és bankkártyák világában, még mindig akad olyan lehetőség, amelynél nem kell fizetni a havi számlavezetésért, a bankkártyáért az első évben vagy a korlátlan forintátutalásért, illetve csoportos beszedésért. Utóbbi elég nagy szó ma, hiszen az átutalások után a bankoknak be kell fizetnie a pénzügyi tranzakciós illetéket az államkasszába – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu bankszámla szakértője.

 

Hol ingyenes a számlavezetési díj és milyen feltételekkel?

Ha a teljesen, feltételek nélküli ingyenes számlavezetésről beszélünk, akkor viszonylag kevés ilyen konstrukció érhető el a hazai piacon a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-as bevezetése óta. De azért létezik ilyen.

 

A GRÁNIT Banknál a Digitális bankszámlának semmilyen havi díja nincs és ugyanez igaz a Sztár számlacsomag ra is.

 

A MagNet Banknál szintén létezik ingyenes számlavezetés, ami becsületkassza alapú. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél szabja meg, hogy mennyi havi díjat fizet 0 és 1 000 forint között, de a bank alapesetben 0 forintra állítja be a havi díjat.

 

Ezenkívül léteznek ingyenes számlavezetésű számlacsomagok feltételek teljesítésével.

 

A GRÁNIT Banknál ingyenes a GRÁNIT Bajnok számla vezetése, amennyiben havonta 280 000 forint jóváírás érkezik a számlára legfeljebb két tételben, bankon kívülről vagy harmadik féltől. Ha ez nem teljesül, akkor az ingyenesség azzal is kiváltható, hogy minden nap végén a számla nap végi záróegyenlege legalább 150 000 forint. Ha nem teljesül egyik feltétel sem, a havi számlavezetési díj 2 990 forintra emelkedik, de csak abban a hónapban, amelyben ez nem teljesül.

 

Az OTP Bank Smart számlacsomagja esetében ingyenes a számlavezetés, ha elektronikus számlakivonat mellett havonta (pontosabban a havi vizsgálatot megelőző 4 hónapból legalább 2 hónapban, de hogy ne kelljen erre figyelni, célszerű havonta teljesíteni) a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelem érkezik 35 éves életkor alatt, vagy 150 000 forint összegű jövedelem 35 éves kor felett. Ellenkező esetben havi 829 forint fizetendő.

 

A K&H Banknál mindegyik számlacsomag havi díja lenullázható, de ehhez egyszerre szükséges havi jövedelemátutalás és banknál tartott megtakarítás. A K&H minimum plusz számlacsomag esetében a minimálbér számlára érkezése mellett legalább 500 000 forintos megtakarítás szükséges a banknál. A K&H bővített plusz számlacsomag esetében havi 150 000 forint érkezése és legalább 2 millió forint megtakarítás, a K&H kényelmi plusz számlacsomag esetében pedig havi 300 000 forint érkezése és legalább 3 millió forintos megtakarítás szükséges a banknál. Ellenkező esetben 866, 1 208 vagy 2 016 forint fizetendő havonta a számlavezetésért. Ha a kettő közül csak egyik feltétel teljesül, akkor ebből 50 százalékos kedvezményt nyújt a bank.

 

A CIB Banknál az ECO és ECO Plusz számlacsomagok nyújtanak ingyenes számlavezetést, az ECO esetében a mindenkori minimálbér, az ECO Plusz esetében havi 450 000 forint jóváírás megérkezésekor. Ellenkező esetben havi 2 562, illetve 5 268 forint fizetendő.

 

A Raiffeisen Banknál a Díjnyertes számla vezetése ingyenes a mindenkori bruttó (!) minimálbér összegének megfelelő – 2022-ben 200 000 forint – legfeljebb két tételben történő számlára érkezése esetén, továbbá legalább 20 darab bankkártyás vásárlás, illetve 2022. december 31-ig legalább havi 1 darab eseti átutalás indításakor a myRaiffeisen mobilalkalmazáson keresztül bankon belülre vagy bankon kívülre. A három feltételből elég két feltételt teljesíteni az ingyenességhez. Egy másik Raiffeisen számla, az Aktivitás 3.0 is ingyenes, ha aktivált bankkártya mellett havonta legalább 4 darab tranzakció teljesül a mindenkori bruttó minimálbér felének megfelelő összegben – 2022-ben 100 000 forint értékben – itt tehát nem a jóváírás, hanem a költés a feltétel.

 

Ezenkívül léteznek olyan konstrukciók is, amelyeknél az ingyenes számlavezetést csak egy bevezető időszakban (jellemzően a számlanyitástól számított 1 vagy 2 évig) nyújtja a bank. Ilyen csomagokat értékesít az MKB Bank vagy a Takarékbank, illetve az Erste Bank.

 

Létezik teljesen ingyenes, illetékmentes átutalási és csoportos beszedési lehetőség?

Erre a kérdésre is „igen” a válasz, bár nagyon kicsi a választék.

 

Az UniCredit Banknál a Mobil Aktív Plusz számlacsomagnál teljesen ingyenes a bankon kívüli vagy bankon belüli belföldi pénzátutalás korlátlan számban és összegben, amennyiben azt az UniCredit Bank mobilalkalmazásából utalja az ügyfél. Az UniCredit Bank Ikon Plusz számlacsomagjánál nem kell fizetni az átutalásért akkor sem, ha azt internetbankból küldi be az ügyfél, de itt jóval magasabb a havi számlavezetési díj (4 830 forint).

 

A GRÁNIT Bank Digitális Plusz számlánál szintén korlátlan számban ingyenes az eseti utalás belföldre, a számla havi díja mindössze 890 forint.

 

A csoportos beszedések esetében a MagNet Banknál nem kell érte fizetni egyáltalán (HázhozSzámla, Csillag és Diamond számlacsomag), ugyancsak díjmentes az UniCredit Mobil Aktív Plusz és Ikon Plusz számlacsomagja esetében.

 

A Raiffeisen Bank Díjnyertes számlája is tartalmazza az ingyenes csoportos beszedéseket.

 

Ha mindkettőt együtt nézzük, akkor az UniCredit Mobil Aktív Plusz és Ikon Plusz számlacsomagja esetében ingyenes együtt korlátlan számban és összegben az eseti átutalás és a csoportos beszedési megbízás. A kettő közül a Mobil Aktív Plusz díjcsomag havi díja a kedvezőbb, mely – jóváírástól függően – 269 és 1 941 forint között mozog havonta, a legolcsóbb havi díjhoz havi 300 000 forintos jóváírás tartozik.

Hol ingyenes az éves kártyadíj?

A GRÁNIT Banknál nem kell kifizetni a GRÁNIT Most bankkártya éves díját, de csak az első évben. Utána 1 390 forint fizetendő évente, ami még mindig a piac egyik legkedvezőbb ajánlata.

 

Az OTP Smart számlacsomagjánál sem kell fizetni a bankkártyáért az első évben, melyet követően évente 4 645 forintot kell fizetni.

 

Ingyenes az első évben a CIB Visa Inspire bankkártya díja a CIB ECO és ECO Plusz számlája esetében. A második évtől évente 4 844 forintot kell fizetni. A CIB Classic Magánszámlájánál is él ez a kedvezmény, ugyanekkora összegben.

 

A K&H Bank mindhárom számlacsomagjában ingyenes a bankkártya első éves díja, mellyel 3 453 forint spórolható meg az első évben.

 

A Raiffeisen Banknál a Díjnyertes számla esetében nem kell fizetni az első évben a VertiCard kártyáért, ami egy dombornyomásmentes Mastercard kártya, sem éves díjat, sem kibocsátási díjat, amivel 5 779 + 3 142 forint spórolható meg. Ez az akció 2022. december 31-ig érvényes.

 

A második évtől is ingyenes bankkártya viszont már csak prémium szolgáltatásokkal érhető el, így alapesetben minden bankkártyáért fizetni kell valamennyi díjat az első év

alapesetben minden bankkártyáért fizetni kell valamennyi díjat az első év után.


Hasonló cikkek