„A mi problémáink még mindig ott vannak, ahol 1944-ben elültették”

Február 25-e a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja.

A malenykij robot néven is ismert népirtás során mintegy harmincezer magyar férfit hurcoltak el a sztálini táborokba, közülük több mint tízezren sosem tértek haza. Nekik állít emléket Matl Péter szobrászművész Gúzsban című alkotása, amely a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola udvarán kapott helyet.

Az avatóünnepségen Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi konzulátusának főkonzulja kihangsúlyozta: „A terror Kárpátalja magyarságára, és más nemzetiségű polgáraira is lesújtott. A mai napon emlékezzünk a mártírokra, a hősökre, a hitük miatt üldözött áldozatokra, a megnyomorított családokra, arra a sok tízezer magyar emberre, akiket a történelemben addig páratlan módon kollektív bűnösség alapján elhurcoltak munka-, megsemmisítő táborokba. Matl Péter szobra az emberi szenvedés emléke.

A kommunizmus keményen beavatkozott az életünkbe, de vizuálisan is megjelenik a mai nappal, emlékeztetve mindenkit, hogy sok áldozatot követelt Kárpátalján, s hogy a mi sorsunk egyúttal a kommunizmus által szőtt és font sors. S a mi problémáink még mindig ott vannak, ahol 1944-ben elültették” – fogalmazott Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke.

A szobrot az alkotó az alábbi gondolatokkal ajánlotta a közönség figyelmébe:

„A költő verset ír, a zeneszerző zenét komponál, a festőművész képet fest, a szobrász alkot. Ma szoborral adózunk a lelki békénkért. A háromalakos szoborkompozícióm az érzelmi hullámzás azon fázisait rögzíti, az elvágyódástól a tehetetlenségig, a tehetetlenség érzésén át a magába roskadásig, amit akkor él át az ember, amikor valamilyen oknál fogva elveszíti a lelki egyensúlyát, szabadságát. Aktuálisabb alkotást elképzelni sem lehetne, ugyanis az aggódás, a szorongás, a félelem olyannyira a kárpátaljai magyarság mindennapjai részévé vált, hogy ki-ki önmagát láthatja viszont a három tölgyfából faragott árnyalatban”.

Az emlékművet Szilágyi Mátyás, Orosz Ildikó és Matl Péter leplezte le. Isten áldását Molnár János római katolikus esperes-plébános és Marosi István görög katolikus pap kérte az emlékműre, a megjelentekre, akik elhelyezték az emlékezés koszorúit annak talapzatánál.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek