A pénzügyminiszter szerint is le kell fékezni a választás előtti költekezést

A közelgő parlamenti választásra készülve a kormánypártok masszív pénzszórásba kezdtek, ettől remélve a népszerűségük növekedését. Pechjükre azonban a szlovák gazdaság épp most kezdett el gyengélkedni, és a kettő kombinációja katasztrofális hatással lehet az államkasszára.

Míg az idei első negyedévben még 3,7 százalékkal nőtt a szlovák gazdaság az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedévre ez 1,9 százalékra esett vissza, ami a visegrádi országok közül messze a legrosszabb eredmény. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter az összes minisztériumot felszólította, hogy azonnal kezdjenek el spórolni. „Az idei lett volna az első olyan költségvetés, amelyben a kiadások összege nem haladta volna meg a bevételekét. A helyzet azonban súlyos, így a fő célunk már csak az, hogy a lehető legkisebb károkat szenvedjük el.” – mondta Kamenický. A pénzügyminiszter felszólította a minisztertársait, hogy ne kalapozzanak nála újabb pénzekért, inkább a saját tárcáik háza táján tegyenek rendet, felmérve, hol spórolhatnának.

A kormány azonban nincs könnyű helyzetben. „A gazdasági növekedés lassulása miatt az állam jóval kisebb adóbevételekre tehet szert, mint azt eredetileg eltervezte. Ráadásul az idei költségvetés kidolgozói eleve nagyobb bevételekkel számoltak, a baj így nagyobb, mint gondolnánk.” – állítja Ivan Šramko, a szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács elnöke. A kiadási oldalon nagyobb a kormány mozgástere, néhány nagyobb befektetést például későbbre halaszthatnának. „Ha semmit sem tesz az állam, számításaink szerint a deficit elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 1,02 százalékát, vagyis mintegy 975 millió eurót.” – tette hozzá Šramko.

A helyzet súlyossága ellenére a kormánypártok egyelőre azzal érvelnek, hogy az általuk javasolt választócsalogató intézkedések nincsenek hatással az állami költségvetésre. „Az általunk javasolt intézkedések pozitív hatással vannak a szlovák gazdaságra.” – állítja Andrej Danko, az SNS elnöke, az alkalmazottak üdülési utalványaira hivatkozva.Danko közvetve bírálta ugyanakkor a Smert, amely a minimálbér drasztikus emeléséért harcol. „Megkértem őket, hogy a minimálbérről higgadt vitát folytassunk, ez ugyanis látványos hatással lehet az ország gazdálkodására.” – mondta Danko.

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője szerint pártja az elkövetkező időszakban is felelősen áll hozzá a költségvetéssel kapcsolatos kérdésekhez. „Az ifjú házasok kedvezményes lakáshiteleinek a kidolgozásánál is figyelembe vettük az államkassza lehetőségeit.” – mondta Bastrnák, visszautasítva, hogy a pártja két kézzel szórná az adófizetők pénzét.

Az ellenzék szerint azonban a jelenlegi helyzetért a kormány is felelős. „Szlovákia legnagyobb problémája, hogy egyáltalán nincs felkészülve a közelgő recesszióra. Épp ellenkezőleg, a kormány semmit sem tesz a vállalkozói környezet javítása érdekében.” – állítja Jana Kiššová, az SaS alelnöke, a parlament gazdasági bizottságának az elnöke.

„Felszólítjuk a pénzügyminisztert a további pénzszórás azonnali leállítására, és az uniós támogatások hatékonyabb merítésére.” – nyilatkozta Eduard Heger, az OĽaNO parlamenti képviselője. Ugyanerre hívta fel a figyelmet Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője is, aki szerint a kormány a gyors gazdasági növekedés időszakát nem használta fel arra, hogy a legszükségesebb reformok meghozatalával felkészüljön a nehezebb időkre. Így ha beüt a válság, azt már nem lesz képes hatékonyan kezelni.

Forrás: ujszo.com

Fotó: TASR-felvétel


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek