A Stonehenge alá tervezett alagút földje őskori leletekben gazdag

A mostani felfedezés során bronzkori sírokat, ősi szerszámokat és edényeket találtak. A kb. 5000 éve a neolitikumban épített monumentális kőépítményt, még most is sok rejtély övezi. A kutatók remélik, hogy a folyamatban lévő ásatások elősegítik a műemlék körüli rejtélyek megoldását. A feltárt leletek a mindennapi élethez köthető apróbb tárgyak. Ezek segíthetik a kutatókat, hogy tisztább képet kaphassanak a Stonehenge előtti és utáni életről, valamint alapul szolgálhatnak a kőépítmény eredetéről szóló jövőbeni tanulmányoknak.

Az egyik legérdekesebb lelet egy pala-tál, amelyet egy a 20-as 30-as éveiben elhunyt nő sírjában találták. A temetkezés a harangedényes kultúra idején, 4500 évvel ezelőtt történt, amikor is újfajta edények és tárgyak jelentek meg Britanniában. A sírtól nem messze, ugyanebből a korból egy csecsemő fülcsontjait és egy egyszerű kis tálat találtak a gödörben. A Stonehenge területén másutt, egy C alakzatban elterülő részről, a kutatók úgy gondolják, hogy bronzkori fémműves munkaterület lehetett. Erre a talajban mért égetett kovakő sűrűsége ad következtetést.

Ezek az előzetes vizsgálatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy még jobban megismerjük a tájat, és azok életét, akik évezredeken keresztül lakták.” – magyarázta dr. Leivers a régészeti ásatás vezetője. A megtalált leleteket a Salisbury Múzeumba szállítják, ahol a közönség számára is kiállítják őket. Az A303-as főút korszerűsítési projektje – miszerint a Stonehenge melletti főutat az alagút alá vezetnék – nagy visszhangot váltott ki szakértői körökben. Többen úgy vélik az építkezés károsítani fogja a föld egyik legősibb táját, és műtárgyak sérülhetnek, veszhetnek el. Az alagút 2023-ra tervezett munkálatai előtt, kb. 100-150 régész vesz részt az ásatások 18 hónapig tartó terepmunkájában.

 

 

Kultúra | Pannonhirnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek