A volt szlovák államtitkár kipakolni készül

Monika Jankovskát, volt igazságügyi államtitkárt, akit jelenleg Besztercebányán tartanak fogva, szerda reggel a NAKA nyitrai székhelyére szállították, ahol a Szélvész (Víchrica) akcióval kapcsolatosan tesz vallomást. 

Ez volt az a művelet, amelyben lecsaptak az ismert vállalkozóra és milliomosra, Zoroslav Kollárra és 5 bírára.

Értesülések szerint Jankovská nagy beismerésre készül, de nemcsak a saját bűnrészességéről kíván vallomást tenni, hanem a bírák korrupciójáról is.

A Vihar akciót követően, ami miatt Jankovská március óta előzetesben van és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolják, jött a Szélvész. Ebben az esetben is újabb vádemelések történtek.

Tavasszal a rendőrség lecsapott azokra a bírákra, akik Threema alkalmazás segítségével kommunikáltak Marian Kočner hírhedt vállalkozóval vagy rá nézve kedvező döntéseket intéztek el. Az igazságszolgáltatásban kialakult korrupciós összefonódásokat az egykori bíró, Vladimír Sklenka segít kibogozni – mások is együttműködnek a nyomozókkal.

A Szélvész elnevezésű akció során legutóbb Jarmila Urbancová, Katarína Bartalská, Otília Doláková bírákat tartóztatták le, de bevitték a Legfelsőbb Bíróság bíráját Jozef Kolcunt, illetve David Lindtnert is.

Az utóbbi hetekben történtek alapján úgy látszik, hogy Jankovská beszélni kezdett. A speciális ügyészség hivatalában találkozót egyeztetett és 9 órát töltött ott. Beszélt az egykori környezetvédelmi miniszterről, a Hlas-SD jelenlegi tagjáról, Peter Žigáról. Vallomását büntető feljelentés formájában tette meg, nehogy később a szőnyeg alá söpörjék.

Jankovská már hónapokkal ezelőtt szeretett volna beszélni és együttműködni a hatósággal, végül nem lett belőle semmi, miután a trencséni Fatima bár ügyében is megvádolták. Az állítólagos törvénytelen bánásmód miatt napokig éhségsztrájkot is folytatott.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek