A Zöld Magyarországért: örökerdővel bővül a Pilisi Parkerdő

A honfoglalás idején hazánk területének hozzávetőlegesen 60 százalékát borította erdő. Ma az erdők aránya ennek a területnek körülbelül a harmada, és ezek jó része is elöregedett erdőrész. Ami mégis bizakodásra ad okot, az utóbbi évek erdészeti erőfeszítései az erdők megóvása és frissítés érdekében. A legújabb jó hír: a Pilisi Parkerdő Zrt. 3600 hektárral bővíti az örökerdő-állományát Pilismarót közelében.

Míg 10-12 évvel ezelőtt még arról olvashattunk, hogy a Budapesten és környékén található több mint hatezer hektárnyi erdő elöregedett, ráadásul a fák felén betegség jelei mutatkoztak, mostanra ezt szerencsére sikerült megállítani az új szemléletű, modern erdővédelem jegyében – így az örökerdő-állományok gyarapodásának köszönhetően. A hír azért is különösen nagy jelentőségű, mivel a Pilisi Parkerdő Zrt. az ország egyetlen parkerdőgazdasága, amely 65 ezer hektár erdőterületet kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén.

Az Pilisi Parkerdő Zrt. területén számos kirándulóhely található, melyek közül Dobogókő térsége és a Rám-szakadék a leglátogatottabb, ahol bemutató tanösvény is épült. A cég kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmillióan látogatják, a kirándulókat csaknem 1000 kilométer jelzett turistaút, mintegy 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal és egyre több kilátó várja.

Mi is az az örökerdő?

Az örökerdőben a fákat kisebb csoportokban, vagy egyenként vágja ki az erdész, ennek köszönhetően több különböző korú fa él együtt és így az élővilág szinte háborítatlanul élheti a megszokott életét. A kidőlt fák egy részét is talajon hagyják, hiszen a korhadt faanyag sok élőlénynek ad otthont, melyek nélkül nem lenne egészséges az erdő. Az így gondozott természetes erdő tehát magától újul meg, ezért ellenállóbb az erős viharokkal szemben is.

100_1497 j

Az ilyen erdőgazdálkodásra az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, az erdőszerkezet változatossága, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás a jellemző. Az örökerdő faji, szerkezeti és genetikai szempontból is különösen változatos és ennek éppen a folyamatos spontán megújulás a kulcsa.

A társaság szóvivője az elmúlt hétvégén tartott sajtótájékoztatón mondta el, hogy 2017-től összesen 8600 hektáron folytatnak az erdő természetes egységét a lehető legjobban megőrző gazdálkodást. Lomniczi Gergely elmondta, hogy a társaságnak türingiai erdész szakemberek mutatták be, hogyan jelölik ki az erdei munkákhoz szükséges közelítőnyomokat, valamint az örökerdő vázának számító “javafákat”, illetve a spontán erdőfelújításhoz szükséges “jövőfákat”.

100_1505

Az elmúlt években kétségtelenné vált számomra, hogy az örökerdő elvek gyakorlati bevezetése a legjobb megoldás számunkra és társadalom számára is. Ezen a módon kezelt erdeink egészségesebbek lesznek, jobban fogják tűrni a klímaváltozás hatásait és a károsító tényezőket, miközben gazdasági hasznosíthatóságuk sem csökken. A változatos elegyes erdőkben továbbá biztosítani tudjuk a védett élőhelyek megmaradását is, az erdőgazdálkodás így képes a természetvédelem valóban aktív eszközévé válni. Az örökerdők pedig nem utolsósorban szépek, és különleges erdőélményt is nyújtanak, ami nem csak az erdőjáróknak, hanem nekünk, erdészeknek is nagyon fontos szempont” – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. oldalán Brandhuber Ádám, a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének vezetője összefoglalása az elmúlt évek tapasztalatairól.

 

Források: MTI, http://www.parkerdo.hu, http://wwf.hu

Képek: a szerző saját felvételei (Dobogókő tetejéről)


Hasonló cikkek