Állami karantén vár azokra, akik hétfő reggel 7 óra után térnek vissza Szlovákiába

A szlovák rendőrség közösségi oldalán tájékoztatótt arról, hogy a külföldről hazatérő állampolgárokat hétfő reggel hét órától kötelezően állami karanténba szállítják a hatóságok.

A belügyminisztérium arra kéri a hazatérő szlovák állampolgárokat, hogy a regisztrációs űrlapot töltsék ki, mielőtt belépnének Szlovákia területére, így a hatóságoknak módjukban áll kiszámolni, hány emberre készüljenek fel a karanténközpontok.
A kötelező karantén nem jelenti azt, hogy 14 napig kell élvezniük az állam vendégszeretetét. A kötelező tesztek elvégzése után, már amennyiben azok negatívak, szabadon hazamehetnek, hogy a kötelező 14 napos karanténból hátralévő napokat otthon töltsék el. Ez esetben a kötelező karantén a velük egy háztartásban élő személyekre is vonatkozni fog.
A kötelező állami karantén hatályán kívül esnek: az állapotos nők, mozgáskorlátozott személyek, onkológiai páciensek, pszichiátriai kezelés alatt állók, gyenge immunrendszerűek, különleges ellátást igénylő személyek, krónikus betegek, epilepsziások,  a hetvenöt évnél idősebbek stb. (A teljes lista a minsiztériumi honlapon érhető el). Rájuk a 14 napos otthoni karantén vonatkozik.

A hatóságok arra kérik a hazatérőket, utazásuk előtt jelezzék háziorvosuknak (ha van ilyen), hogy jönnek haza, így az orvos betegszabadságot (PN)  írhatnak ki az érintett személyeknek.

Állatot nem lehet bevinni a karanténba! Ha nem tudják hová tenni, a hatóságok azt javasolják, inkább ne térjenek vissza Szlovákiába.

A rendelkezés hatályán kívül esnek: a teherfuvarozásban dolgozók (feltéve, ha munka miatt lépnek át a határon), hajók és repülők legénységei, autóbuszok sofőrei, mozdonyvezetők és a vasút további alkalmazottai, egészségügyi alkalmazottak, a temetkezési vállalatok munkatársai.

A már korábban elfogadott rendelkezés értelmében a határtól legfeljebb 30 kilométernyire élők, valamint a határ túloldalán legfeljebb 30 kilométeres távolságban dolgozók szintén mentesülnek a fentiek alól.

A rendőrség közösségi oldalán azt írja, már 300 felett van az ilyen esetek száma. Fizikai személyek számára 1659, míg jogi személyek számára húszezer eurós büntetéssel jár a fenti szabályok megszegése.

A hazatérők számára (a fent emlíett kivételekkel) az alábbi határátkelőket tartják fenn:

Ausztria

Horvátjárfalu – Kittsee (autópálya)
Pozsony, Ligetfalu – Berg

Csehország

Gázlós (Brodské) – Břeclav
Drétoma (Drietoma) – Starý Hrozenkov
Fenyvesszoros (Svrčinovec) – Mosty u Jablunkova

Lengyelország

Felsőkomárnok (Vyšný Komárnik) – Barwinek
Trsztena (Trstená) – Chyžné

Magyarország

Dunacsún – Rajka (autópálya)
Ipolyság – Parassapusta
Miglécnémeti – Tornyosnémethy (R4)
Révkomárom – Komárom

Ukrajna

Felsőnémeti – Ungvár
Ugar – Kisberezna

Forrás: ma7.sk

Fotó: PZ FB


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek