Anyatejjel segíteni – Egy tejleadó anyuka gondolatai a szoptatás világnapján

Tejben az egészség – a kisbabáknál ez különösen igaz. Az anyatej az életet és az egészséget jelentheti egy kisbabának. Aki vért ad – életet ad. Aki tejet ad le: megmentheti vagy megkönnyítheti egy túl korán vagy betegen született csecsemő életét és hozzásegítheti az egészségesebb immunrendszerhez, de akár –egy friss kutatás eredménye szerint – a magasabb intelligenciához is.

baby_3173961b

Ezek a gondolatok motiváltak akkor, amikor – egy többszörös véradó segítő szándékával, adni akarásával – már az első terhességem idején szentül elhatároztam, hogy ha csak tehetem, tejadó anyuka szeretnék lenni. Ez meg is valósult, bár kezdetben nem úgy tűnt, hogy sikerülni fog: a szülést követő első hetekben még azért is küzdeni kellett, hogy a saját gyermekemnek ne kelljen tápszert adni.

Végül azonban különféle praktikáknak és a kitartásnak köszönhetően az erőfeszítéseket siker koronázta és hamarosan a mélyhűtő két fiókja megtelt több liter félretett anyatejjel, így nyugodt szívvel jelentkezhettem tejadó anyukának! Ekkor különböző vizsgálatokon kellett átesni (tüdőszűrés, HIV-vizsgálat, stb.), majd jöhetett a tejgyűjtés nemes tevékenysége!

Az anyatejgyűjtő állomástól komplett csomagot kaptam: steril üvegeket, fertőtlenítőszert, szájmaszkot, mindent, ami szükséges a teljesen „tiszta”, steril tej leadásához.  Ha szükségem lett volna rá, akár fejőkészüléket is tudnak biztosítani. Az állomás munkatársai által hozott gyűjtőüvegekbe kellett fejni a tejet. Ezt minden nap meghatározott időben elszállították, hiszen a gyorsaság a tej központba szállításánál fontos tényező.

Rengeteg hasznos tudással is gazdagodtam, mert az anyatejgyűjtő állomástól kapott kis tájékoztató füzetből olyan gyakorlati tudnivalók birtokába jutottam, amelyek később is jól jöttek. A fejés még az én babámnak is jót tett: a megnövekedett hozamból neki is több jutott, ráadásul könnyebb is volt szopiznia. Jó lesz egyszer elmesélnem neki, hogy talán több tucat tejtestvére volt…

A leadott tejért még valamennyi pénzt is átutaltak , ami természetesen jól jött a gyes ideje alatt. Miután ez az időszak véget ért, elismerő oklevelet is kaptam a „munkámért”.

Mindenkinek javaslom, aki megteheti: adjon tejet, hiszen ezzel sok kisbabának segíthet!

 

Képek forrása: www.telegraph.co.uk, nlcafe.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még többet ér az anyatej
Elapadt a baranyai anyatejforrás?
A szoptatást népszerűsítették


Hasonló cikkek