Augusztus 20. – Három napig ünnepel a magyarság Nagyváradon

Háromnapos közösségi eseményen ünnepli a magyar államalapítást augusztus 19. és 21. között Nagyvárad magyarsága – adta hírül az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tájékoztatása alapján Pap Melinda, az MTI tudósítója.

 

A Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és az önkormányzat turisztikai egyesülete (APTOR) által szervezett Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én a helyi termelők és kézművesek vásárával kezdődik a Szent László téren.

 

Illusztráció – A magyar koronázási jelvények virágból kirakva Nagyváradon (Fotó: Facebook/ Nagyvárad)

 

Három napon keresztül 70 standdal várják az érdeklődőket. Szombaton családi programot is tartanak, kézműves foglalkozások és gyerekkoncert is lesz.

 

Programok minden korosztály számára

 

A gyerekfoglalkozások augusztus 20-án is folytatódnak, majd 17 órától a Szigligeti Színházban a délvidéki Udvari Kamaraszínház adja elő Anjou – A liliom útvesztői című produkcióját. Utána a színház előtti Bémer téren tartják a hagyományos kenyérszelést és a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjét.

 

István király Nagyváradon

 

Az ünnepi esemény részeként 21.15 órától a Szent László téren levetítik az István, a király rockopera 1983-as, eredeti felvételét. Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt még a felvétel birtoklásáért is büntetés járt.

 

“Íme, mára Szent László király városának főterén, közösen tekinthetjük meg nemzeti kultúránk e kimagasló alkotását”- idézte az EMSZ közleménye a polgármesteri tanácsadót.

 

Hétfőn, augusztus 21-én a hagyományokhoz híven Nagyváradra érkezik a Debreceni Virágkarnevál négy virágkocsija – közöttük a Szent Koronát ábrázoló -, melyek a Szent László téren lesznek láthatók. Itt 14 órától néptáncosok és mazsorettek is fellépnek.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: A Szent László templom és a Városháza (Fotó: Facebook/ Oradea)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek