Az összeférhetetlenségi bizottság júliusi ülésen foglalkozik Fico és Goga képviselők elleni beadványokkal

A Szlovák Nemzeti Tanács Összeférhetetlenségi Bizottsága a júliusi parlamenti ülésen tárgyalná a Robert Fico (Smer-SD) kastély használatával kapcsolatos beadványt, illetve és a Ľudovít Goga (Sme rodina) képviselő vagyonnyilatkozatát – nyilatkozta a bizottság elnöke, Richard Raši (Smer-SD). A panaszokat az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány nyújtotta be.

A Smer elnöke elleni panaszt egy pozsonyi közeli kastély használatával kapcsolatban nyújtották be. Fico nemrégiben elmondta, hogy a Modor melletti Csukárd-Terlényben (Vinosady) fekvő épület rehabilitációs részét használta, amelyet ismerősei ajánlottak fel neki. Az alapítvány azt állítja, hogy Fico nyilatkozataiból nem derül ki, hogy pontosan mivel egyenlítette ki a kastélyban való tartózkodást.

Az alapítvány rávilágított, hogy a törvény szerint köztisztviselő feladatai ellátása során nem fogadhat el ajándékokat, nem ösztönözhet másokat ajándékok adására vagy egyéb juttatások megszerzésére.

Az Alapítvány arra is kéri a bizottságot, hogy ellenőrizze Goga képviselő vagyonnyilatkozatát. Goga a legutóbb közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy nem folytat üzleti tevékenységet, de az alapítvány azt állítja, hogy az osztrák cégnyilvántartás szerint ő egy bécsi székhelyű társaság egyetlen tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

“A képviselő az újságíróknak azzal magyarázta a nyilatkozatának hiányosságát, hogy elfelejtette az üzleti társaságot feltüntetni. Szerinte a társaság évek óta nem végez semmilyen tevékenységet”. – mondta az alapítvány. Egyéb nyilvánosan elérhető dokumentumok is azt bizonyítják, hogy a képviselő már képviselőként is vállalkozott, de elfelejtette ezt megjelölni a vagyonnyilatkozataiban.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek