Azok sem boldogok, akiknek nem csökkent a jövedelme…

A Research & Branding Group felmérése alapján Ukrajna lakossága nagyobbik felének az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a jövedelme.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a vidéki lakosság és az idősebb korosztály anyagi helyzetet romlott a legkevésbé. Ez persze nem azt jelenti, hogy az idősek és a többnyire apró birokokon gazdálkodók ideális körülmények közt élnek.. Tudni kell, hogy Ukrajnában az átlagnyugdíj alig haladja meg a 2000 hrivnyát (az összeg vásárlóértékét illusztráladó: egy liter tej 22, egy kiló sertéshús 120–160, fél kiló kenyér 10–15 hrivnya).

Mint azt a kárpátaljai példák is igazolják, a mezőgazdasági kisvállalkozások is komoly válságot élnek meg.

A korábbi években Bereg, Ung és Ugocsa gazdái jelentős bevételre tettek szert a korai retek értékesítéséből. Az idén a karantén miatt (a piacokat bezárták, a hágón túli felvásárlók is elmaradtak) a termés túlnyomó részét nem, vagy csak az önköltségi ár alatt tudták értékesíteni.

Molnár Ádám nagydobronyi falugazda a Kárpáti Igaz Szóban elmondta, a piacok bezárása és újraindítása, majd újbóli bezárása a kereslet csökkenését idézte elő. A gyümölcstermesztőket elsősorban a fagykár fosztotta meg a haszontól.

Az előző években ilyentájt szinte mindennap lehetett szedni az uborkát, most viszont nem. A korai burgonya termésátlagai is jelentősen vissza fognak esni. Míg a fólia alatt lévő burgonya csak minimálisan szenvedett fagykárt, addig a kinti állományok többször is elfagytak. Ez alacsony termésátlaghoz fog vezetni” – magyarázta a szakember a legnagyobb kárpátaljai magyar faluban kialakult helyzetet.

A kérdésre: melyek a legégetőbb problémák, Molnár Ádám így válaszolt:

Elsősorban a piaci helyzet, a termékek értékesítése. A várható dömping egyre közeledik, száraz, meleg időjárás kellene a kielégítő termésmennyiségek eléréséhez. További probléma a magyarországi vegyszerek, műtrágyák, kondicionálók hiánya, mivel az ukrán készítmények már nemegyszer cserbenhagyták a gazdákat. A szabadföldön gazdálkodók számára a májusi hűvös időjárás jelentett nagy gondot.

 


Hasonló cikkek