Beszélünk magyarul!

A kisebbségi nyelvhasználati jelentéssel kapcsolatban megszólítottak gyakorlatilag minden önkörmányzatot, államigazgatási szervet és egyéb testületet, akire a kisebbségi nyelvhasználati törvény vonatkozik. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szerint teljes képet kaptak a kisebbségi nyelvek használatáról.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szerint teljes képet kaptak a kisebbségi nyelvek használatáról.

A jelentést kétévente készítik el. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan, idén is kérdőíves módszerrel mérték fel a különböző kötelességek teljesítését. Az államigazgatási szervek és egyéb testületek 100%-a válaszolt, de a községek esetében is csupán 13 nem válaszolt az érintett 638-ból.

A jelentés egyelőre még csak javaslat formájában létezik. „Különösen a magyar és a roma nyelv esetében történtek pozitív előrelépések” – mondta Cúth Csaba, a jelentés egyik készítője. „Konkrét számokról még nem szívesen beszélnék, de a tendenciák alapján látványosan csökkent azon hiányosságok száma, amelyek közigazgatási szabálysértésnek minősülhetnek, aggasztó azonban, hogy a kisebbségi nyelvet bíró alkalmazottak aránya a romát kivéve – ha kevéssel is, de – minden kisebbség esetében csökkent mind az államigazgatásban, mind az önkormányzatoknál.”

Forrás: bumm.sk

 

 

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek