Betörő az albérlőm – vaskos vígjáték a Miskolci Nemzeti Színházban

Megtartották a Betörő az albérlőm című, fekete humorban bővelkedő komédia bemutatóját pénteken este a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházban. A nagy sikerű film színpadi adaptációját Keszég László rendezésében láthatja mostantól a közönség.

A Betörő az albérlőm volt az első színes angol film 1955-ben, amit a 2000-res években az amerikaiak újrafogalmaztak Tom Hanks-szel a főszerepben. Ennek sikerén felbuzdulva Graham Linehan 2011-ben készítette el a színpadi adaptációt, amely a londoni ősbemutató és a budapesti Madách Színház után most Miskolcra is megérkezett.

Marcus professzor és Mrs.Wilberforce: Fandl Ferenc, Máhr Ági (Fotó: Vona lldikó/ PannonHírnök)

Az alapszituáció rendkívül egyszerű, ám rengeteg humoros megoldásra nyújt lehetőséget, amit a színészek ki is használnak: Mrs. Wilberforce-hoz (Máhr Ági), a külvárosi idős asszonyhoz új bérlő költözik. A Marcus professzorként bemutatkozó férfi (Fandl Ferenc) azonban egy betörő, aki a vonósnégyesnek álcázott bandájával együtt éppen egy pénzszállító autót készül kirabolni.

Keszég László rendező elárulta, a legnehezebb jó komédiát rendezni, mert ahhoz, hogy ez a műfaj igazán jól működjön, mindennek tűpontosnak kell lennie. – Nagyon jó színészcsapattal dolgozom, akik komolyan veszik a „vicces” szerepeket is. Ebben a rengeteg félreértésen alapuló, lassan kibontakozó történetben önironikus, cinikus megnyilvánulások és igazi angol humor várja a nézőket.

Jelenet az előadásból: (b-j) Feczesin Kristóf, Konfár Erik, Máhr Ági, Fandl Ferenc, Harsányi Attila, Salat Lehel (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Marcus professzor karakterét Fandl Ferenc formálja meg, aki szinte lubickol a szerepében. – Piti tolvajokból, szerencsétlen börtöntöltelékekből, furcsa sorsú emberből áll össze ez a csapat, akik életük nagy dobására készülnek. Őket lepi meg a legjobban, amikor a terv sikerül. Alapvetően helyzetkomikumokra épül a darab, de ha a néző figyel az apró részletekre, elejtett mondatokra is, kibontakozik előtte minden egyes szereplő rejtett sorsa – mondta a színművész.

– Ez az idős angol hölgy az ártatlan újságost is náci kémnek nézi, de a hozzá beköltöző bűnözőket kitörő örömmel, minden gyanakvás nélkül fogadja – összegezte a főbérlőt alakító Máhr Ági Mrs. Wilberforce figuráját.

Mrs.Wilberforce koncertet szervez a “zenekar” számára (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A sok nevetést ígérő produkció főbb szerepeiben látható még Harsányi Attila, Bodoky Márk, Salat Lehel, Feczesin Kristóf, Horváth Alexandra, Konfár Erik. Az előadás díszleteit Hircsu Mariann, jelmezeit Sinkovics Judit tervezte.

(Főcímfotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek