Betűzőszúval és Fudzsi fa csemetével üzletelt – 11 évig kéne börtönben lennie

Mikuláš Vareha, az adócsalás miatt 11 év börtönbüntetésre ítélt vállalkozó feltételes szabadlábra helyezéséről döntött az eperjesi járásbíróság.

A döntés nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett. Az ügyben a kerületi bíróság dönt. A bíróság nyomkövető viselésére kötelezte Varehát, ezenkívül hatéves próbaidőt határozott meg, és megtiltotta, hogy elhagyja az országot.

A vállalkozót 2011-ben vették őrizetbe. Mivel Vareha nem fizette ki a rá kirótt 100 ezer eurós bírságot, büntetése letöltését követően további egy évig rács mögött kellene maradnia.

A Speciális Ügyészség (ÚŠP)  ügyésze saját vállalkozásai közötti fiktív üzleteléssel vádolta meg Varehát, amivel 58,1 millió euróval károsította meg az államot. A zempléni nagyvállalkozó 77 cégnek volt az ügyvivője vagy társtulajdonosa, ezek közül minimum 11-ben bonyolított le fiktív üzleteket. Például betűzőszút rendelt: konkrétan 414 millió darabot, és Fudzsi fa csemetéivel is fiktíven üzletelt, 55  millió darabot adott-vett.

Vareha a tárgyaláson arról próbálta meggyőzni a bírót, hogy a betűzőszú nem kártevő, hanem állateledel, fácánok, struccok és halak etetésére szolgál. Az ügyész azzal érvelt, hogy ez a rovar ilyen nagy mennyiségben nem fordul elő az országban, nem is forgalmazható és csak papíron mentek végbe a tranzakciók.

Vareha tagadta bűnösségét.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek