Bezárta kapuit a miskolci színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház. A Művészeti Tanács tagjai értékelték az eltelt időszakot és átadták a legjobbnak ítélt művészeknek, színházi dolgozóknak járó elismeréseket, díjakat.

 

Béres Attila igazgató elmondta, hogy a teátrum egyik legjobb évada az idei. Ezt igazolják a számok, szakmai vélemények, kritikák, meghívások is. 492 előadást tartottak, 139 304 nézőjük volt, és minden fontos fesztiválra felkérést kaptak: POSZT Pécs (Kivilágos kivirradtig), Magyar Táncfesztivál Győr (Anna Karenina), Városmajori Színházi Szemle (A hülyéje) és Vidéki Színházak Fesztiválja Budapest (La Mancha lovagja című produkciójukkal).

Az évadzáró társulati ülésen megemlékeztek a nemrég elhunyt színész-rendezőről, Korognai Károlyról, aki sok előadásban vett részt a miskolci Nemzetiben, köztük a híres Portugál című darabban, amit évekig játszottak teltház előtt.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere így fogalmazott:

“Kevés város büszkélkedhet ilyen színházzal”

A bevezető gondolatokat követően kiosztották az évad díjait, kezdve azokkal, akik 25, 30, 35, 50 éves jubileumukat ünneplik, köztük Seres Ildikó (25), Koncz Boglárka, Kozma Attila, Szegedi Dezső (35) és Péva Ibolya, aki 50 éve van a színházban.

 

Görög László a díjjal (Fotó: Gálos Mihály Samu)

 

A Művészeti Tanács díját Horváth Krisztián díszítő és Pónus Katalin gazdasági igazgató, a Spiritusz-díjat pedig Csuha Attila kellékes kapta. A társulat tagjainak szavazatai alapján az évad legjobb énekkari művésze Hegedűs Richárd, a zenekaré Székely Balázs, a legjobb balettművész Bányai Mirjam lett. Az Észak-Magyarország, Borsod Online és a színház online szavazásán Görög Lászlót választották meg az év színészének, A mi osztályunk darab kapta az évad előadása címet. A teátrum támogatóitól elismerést vehettek át Rusznyák Gábor és Béres Attila rendezők.

Az évad színművésze a társulat voksai szerint Fandl Ferenc lett, aki egyébként a legtöbb estét (144) töltötte idén a színpadon. A díj mellé megkapta a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatását, valamint egy Seat Ibiza típusú személygépkocsi használati jogát, amelyet a Miskolc Autóház Kft. egy hónapon keresztül rendelkezésére bocsát.

 

Fandl Ferenc (jobbra) átveszi a nyereményautó kulcsát (Fotó: Gálos Mihály Samu)

 

Időközben lezajlott a Pécsi Országos Színházi Találkozó (röviden POSZT), ahol Básti Lajos-díjjal jutalmazták a Miskolci Nemzeti Színház tagját, Harsányi Attilát a Kivilágos kivirradtig című előadásban nyújtott alakításáért.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek