Tüntettek Pozsonyban az árufuvarozók

Az előre beharangozott tervvel összhangban tüntetésbe fogott hétfőn Pozsonyban a Szlovákiai Árufuvarozók Uniója és a partnerszervezetei. A tiltakozást a résztvevők az üzemanyagárak emelkedése és a közúti közlekedés feltételei elleni sztrájkként emlegetik, ugyanakkor nem kérnek a politikai pártok támogatásából.

A Szlovákiai Árufuvarozók Uniójának (Únia autodopravcov Slovenska/UNAS) közlése szerint, ha a szlovák kormány nem kezd 3 napon belül foglalkozni a követeléseik teljesítésével, elkezdik országszerte blokkolni a határátkelőhelyek forgalmát – közölte a SITA hírügynökség.

Az árufuvarozók többek közt az üzemanyagárak jövedéki adójának azonnali 30 %-os csökkentését követelik – átmenetileg 6 hónapra, hasonlóan, mint Lengyelországban és Magyarországon. Utóbbinál mindeközben további 3 hónappal toldották meg a adócsökkentés idejét.

Az árufuvarozók tiltakozását támogatja a magán autóbuszos szállítók uniója (Únia súkromných autobusových dopravcov / ÚSAD) is. Ők is elégedetlenek az üzemanyagárak ugrásszerű növekedésével, valamint az üzemeltetés árának folyamatos emelkedésével. A nem rendszeres autóbuszos személyszállítók szerint, a szlovák kormánynak azonnal cselekednie kellene a gazdaság stabilizálása és megmentése érdekében

A tiltakozók nem kérnek a pártok támogatásából

Az UNAS a Facebook-oldalán arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kotlebovci.sk honlapon egy videóra lettek figyelmesek, amelyen az ĽSNS elnöke az árufuvarozók sztrájkjának a támogatására szólította fel a polgárokat. „Tiszteletben tartjuk a lakosság mindennemű támogatását, de határozottan kijelentjük, hogy politikamentesek vagyunk, és nem akarjuk, hogy valamelyik párt politikai pontszerzésre használja ki a tüntetésünket. Elhatárolódunk a szélsőséges csoportosulások esetleges részvételétől is. Senki sem hívta őket, és nincs közünk hozzájuk” – írta hétfőn reggel az UNAS.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép forrása: Facebook

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek