Bogaras Napok Miskolcon

Bogaras programok várták az érdeklődőket a miskolci Factory Arénában, ahol egy különleges interaktív kiállításon három napon át lehetett ismerkedni az ízeltlábúak világával.

A tárlat ötletgazdái – Karlowits-Juhász Tamás környezetmérnök és Karlowits-Juhász Orchidea pedagógus – tavaly szervezték meg először a „Bogaras vagyok” elnevezésű eseményt azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a rovarokat, lepkéket a közönséghez. A rendezvény nagy sikert aratott, és egy év alatt több mint négyezer gyerekhez jutottak el ezekkel a programokkal Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán és Budapesten.

Sáska a kézen

Eredetileg iskolás csoportoknak találták ki az interaktív biológia órát, viszont hamar igény mutatkozott családi foglalkozásokra is. A mostani kiállításon gyönyörű pillangók és nagyméretű bogárfajok voltak láthatók trópusi preparátum formájában, de élő állatokat is hoztak a szervezők: botsáskát, levélutánzó sáskát, madárpókot, skorpiót. Akadtak köztük olyan veszélytelen egyedek, amiket kézbe vehettek az érdeklődők.

“Az emberek nem ismerik ezeket a lényeket, és sokan félnek tőlük” 

Karlowits-Juhász Orchidea tapasztalatai szerint az eredmények azt mutatják: általában 40-45 perc elég ahhoz, hogy sok olyan embernél el tudják érni, hogy kézbe vegyék a bogarakat, akik korábban rettegnek tőlük. A kiállításon a preparátumok és az élő állatok mellett érdekes szemléltető eszközöket, képes könyveket is lehetett tanulmányozni, a gyerekeket pedig kreatív foglalkozások és bogarakkal kapcsolatos játékok várták.

Bogárfajok vitrinben

(Fotók: MTI/ Czeglédi Zsolt, Füredi Magdolna)