Börtönbüntetéssel zsarolták a sértettet, végül a zsarolók kerültek rács mögé

A Veszprémi Járásbíróság 2019. március 29-én kihirdetett végzésével hivatalos minőség színlelésével, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette miatt elrendelte négy gyanúsítottnak a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 1 hónapi időtartamra.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a gyanúsítottak jogtalan haszonszerzés végett több alkalommal összesen 2 600 000 Ft-ot szereztek meg a sértettől. 2019. március 26-án 16 óra körüli időpontban, rejtett számról felhívták a sértettet, mely telefonhívás során hivatalos eljárást színlelve rendőr törzsőrmesternek, illetve ügyvédnek adták ki magukat. A gyanúsítottak azt közölték a sértettel, hogy tudomással bírnak arról, hogy a sértett szexuális kapcsolatot létesített fiatalkorú lányokkal, ezért ha nem fizet 2 000 000 Ft-ot, akkor 5-10 évig terjedő börtön vár rá. Kilátásba helyezték, hogy ha megfizeti a kért összeget, akkor nem indul ellene eljárás, még a nyilvántartásból is törölni fogják. A fenyegetés hatására a sértett 2019. március 26-án összesen 1 600 000 Ft-ot adott át, majd másnap a gyanúsítottak újabb telefonos hívásra további 1 000 000 forintot.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, a tanúként kihallgatandó személyeket megfélemlítenék, illetőleg a bizonyítási eszközöket elrejtenék, vagy megsemmisítenék. A bíróság három gyanúsított vonatkozásában a bűnismétlés veszélyét is megállapíthatónak látta.

A végzést csak az ügyészség képviselője vette tudomásul, ezért az nem végleges.


Hasonló cikkek