Caputová Gasparovic útján: Matovic lemondását akarja

Távozik posztjáról Mária Kolíková szlovák igazságügy-miniszter, de ha átalakítják a kormányt, hajlandó visszatérni – jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján a távozó miniszter pártja, az Emberekért (Za ludí) elnöke, Veronika Remisová kedden. Zuzana Caputová szlovák államfő annak a véleményének adott hangot, hogy elkerülhetetlen a kormányfő távozása.

Kolíková már a kormány negyedik minisztere, aki két héten belül távozik posztjáról. A hetek óta belső feszültségekkel küzdő négypárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a liberális Emberekért elnöke, Veronika Remisová a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek Kolíková lemondásáról nyilatkozva azt mondta: ez a miniszter asszony személyes döntése volt. Remisová, aki a miniszterelnök-helyettesi posztot is betölti, hozzátette: pártja továbbra is részese akar maradni a koalíciónak, de amennyiben azt fogja látni, hogy a koalíción belüli helyzet rendezését célzó tárgyalások „nem vezetnek sehova” , ő is beadja lemondását.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott – részben különböző – elképzelései, illetve a posztjáról hétfőn lemondott gazdasági miniszter, Richard Sulík és Igor Matovic kormányfő személyes konfliktusai miatt is. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, hogy a kormányfő a koalíció két kisebb, liberális pártja – a Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Emberekért párt – ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol a Szputnyik V orosz vakcinából. Azóta gyakorlatilag folyamatos az SaS és az Emberekért – a kormányfő távozását célzó – nyomásgyakorlása.

A koalíció liberális pártjai először Marek Krajcí egészségügyi miniszter lemondását követelték, majd miután – a legnagyobb kormánypárt, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által jelölt – miniszter távozott, a koalíción belüli viszonyok rendeződését Igor Matovic kormányfő távozásához és a kormány átalakításához kötötték.

Igor Matovic vasárnap jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha a távozását leghangosabban követelő liberálisok eleget tesznek korábbi ígéreteiknek, hogy távoznak két minisztérium éléről és két parlamenti posztról is. Matovic lemondásának további feltételéül szabta azt is, hogy a koalíció a tavaly tavaszi parlamenti választásokon kialakult erőviszonyok tükrében ossza újra a miniszteri posztokat. Ezzel arra utalt, hogy az SaS és az Emberekért súlyukon felül kaptak pozíciókat a kabinetben és a parlamentben.

A miniszteri posztok újraosztását az SaS elnöke, Richard Sulík hétfőn elutasította, ám bejelentette: távozik az általa vezetett gazdasági minisztérium éléről. Mária Kolíková igazságügy-miniszter volt a másik kormánytag, akinek lemondását a kormányfő kérte. A jelenlegi kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt. A koalíció legnagyobb pártja, az OLaNO többször is egyértelműen kiállt a párt elnöke, Igor Matovic mellett.

Nem így az államfő: ugyanis a kormányfő távozását követelők sorába kedden de facto Zuzana Caputová is beállt, amikor rendkívüli nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy „elkerülhetetlen, hogy Igor Matovic lemondjon, és ezzel lehetővé tegye a koalíciós partnerek közötti megegyezést”. Caputová állásfoglalását némileg árnyalja a pozsonyi Pravda honlapján vasárnap megjelent cikk, amely a koalíción belüli forrásokra hivatkozva azt írta: az SaS és az Emberekért megegyezett arról, hogy egy előrehozott választás esetén egy széles liberális választási platformot alakítanának ki, a korábban Zuzana Caputová államfő által vezetett – és a tavaszi választáson a parlamenten kívül maradt – Progresszív Szlovákia (PS) nevű balliberális formációval. A sajtóközlés szerint ezt a választási platformot csendes támogatásáról biztosítaná a Robert Fico vezette Irányból kivált liberálisok alapította Hang (Hlas-SD), amelyet Peter Pellegrini vezet. A cikk tartalmát akkor az SaS hazugságnak nevezte.

A koalíció második legerősebb pártja, a jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) korábban néhány szociális intézkedéshez kötötte maradását a koalícióban, és – úgy tűnik – ezekben sikerült megegyezniük. A párt elnöke, Boris Kollár ugyanakkor kedden bejelentette: nem szabad tovább húzni a koalíciós válságot, s ha nem sikerül megegyezni a jövő hét végéig, előfordulhat, hogy előrehozott választásokra kerül sor. Kollár a két kisebb liberális pártra célozva rámutatott: legalább két olyan koalíciós párt van, amely azt deklarálja, hogy nem akar előrehozott választást, ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy mégis arra kerüljön sor.

V4 Panoráma | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek