Császártöltés a gasztroturizmusra épít

A település határában 650 hektáron terem a szőlő. A bor a gasztroturizmus részeként egyre nagyobb szereppel bír

A közel kétezer hektáros Hajós-Bajai borvidék második legnagyobb hegyközsége a császártöltési. Az utóbbi egy-két évben úgy tűnik, hogy visszajött a gazdák bizalma, támogatással igaz, de telepítik a szőlőt. Lakner László a hegyközség elnöke azt mondja, hogy több tíz hektáron újul meg a határ. A Gasztroangyal műsorsorozat keretében a falu újból bekerült a televízióba. Júniusban nyitottak a pincéink, ahol az egyesület 10 pincészete mutatta be a borait. A múlt héten megszervezték a Sváb ételek fesztiválját, augusztusban pedig a Falualapítók háromnapos ünnepét tartják meg. A fiatalok pedig bíznak benne, hogy lehet turizmust csinálni. Innét a pincék felújítása. A kérdés az lesz, hogy ez hány embert tud majd Császártöltésre csábítani.

Továbbá, hogy a szomszédos Hajós, az országos hírű bortelepülés mellett, Császártöltés is a lehetőségeit kihasználva lendületbe jön. A pincesoron egyre többen építtetnek kiülő teraszokat. Ezeket nem csak maguk örömére készíttetik a családok, hanem valószínűleg hosszabb távú tervek megvalósítását is tervezik – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette, hogy ez nem volt mindig így, hat éve, amikor a napforduló ünnep keretében Pintér Tibor lovas színháza előadta az István a király című rockoperát a borászatuk udvarában, akkor sokan csak nevettek, hogy turizmust Császártöltésen nem lehet beindítani. Nem lett igazuk. Talán akkor ültették el azt a bizonyos gondolatot, amely következtében beindult az érdeklődés a falu iránt – írja a BAON.hu

A borkultúra ápolásában fontos szerepet játszanak a Császártöltési Pincesorokért Egyesület tagjai. Ez a szervezet azon kívül, hogy egy szakmai baráti kör, egyben arra is jó, hogy motiváljon például kezdő borászokat a szakmai fogások elsajátítására. A faluban talán részben az említett szervezet hatására is egyre többen vásároltak pincét, jó néhányan pedig a régi családi ingatlanokat felújítják.

Ma már az eladó pincék értéke jelentősen megemelkedett a korábbi árakhoz képest. A borászathoz kedvet kapott fiatalabb termelők a korábbi mintákhoz képest egyre jobb italokat készítenek. A fiatalok közül többen egyre jobb borokat készítenek, vendégeket is fogadnak. Többen adóraktári engedélyeket váltottak ki, a pincészetekre hivatalos engedélyeket kértek. A korábbi helyzethez képest a jelenlegi biztatónak látszik. A tendencia az elmúlt két évben erősödött fel.

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek