Csongrádiakat díjaztak a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Országszerte idén is megtartanak valamennyi ünnepséget a magyarság kultúrájának ápolása és értékeinek megőrzése érdekében, nem tették másképp Csongrád-Csanádban sem.

Hagyományainknak, örökségünknek, nemzeti tudatunknak, erősségeinknek és értékeinknek 1989 óta január 22-én adunk hangot, kulturális programok, elismerések és megemlékezések keretein belül. Ugyanis ez a Magyar Kultúra Napja. 198 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc ekkor tisztázta a Hymnus kéziratát, mely azóta nemzetünk egyik legjelentősebb jelképévé vált.

2021-ben a járványhelyzet miatt online közvetítéssel rendeznek különböző programokat, koncerteket, színdarabokat, a díjátadókat pedig szűk körben bonyolítják le. Sok településen ezeket a rendezvényeket nem a kultúra napján, hanem annak hetében szervezték meg, éppen azért, hogy ne gyülekezzenek tömegesen.

Ennek köszönhetően Csongrádon már át is adták a település nívós elismeréseit, a polgármesteri dicséreteket, a Művelődési Központ és Városi Galéria kiállítóterében.

Dr. Gyöngyössy Orsolya, néprajzkutató és Tari Tibor, a Csongrádi Művésztelep munkatársa voltak az ünnepeltek. Valamint Justin Imre, a Szociális Ellátások Intézménye munkatársa ezen az alkalmon vehette át a Szociális díjat – számolt be a delmagyar.hu.

Dr. Gyöngyössy Orsolya helytörténeti kutatásokat végez, munkája során feltárja Csongrád értékeit és elsősorban a népi vallásosság, vallási néprajz szempontból elemzi a látottakat. A városban töltött évek alatt számos eredményt ért már el, melyek hozzájárulnak a település múltjának megismeréséhez.

Tari Tibor pedig kiváló szakmai munkájáért és munkakörén túlnyúló teljesítményért kapott kitűntetést. Tizenöt éve erősíti a Művésztelep csapatát, bronzöntésben, cizellálásban és gipsznegatív készítésben jeleskedik, valamit szinte bármilyen feladatot elvégez, ami a projektek előrelépéséhez szükséges.

Az elismerés mindhármuk számára megerősítés az eddigi és jövőbeli terveiket, munkájukat illetően. Emellett pedig biztatás, hiszen továbbra is kiemelkedő lendülettel képviselik majd a várost.

Farkas Cs. Tekla

Forrás/Nyitókép: delmagyar.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

 


Hasonló cikkek