Csupán 5,8 százalékkal esett Szlovákia gazdasága tavaly

Eduard Heger pénzügyminiszter új makroprognózist ismertetett, illetve néhány adóterminus módosítását jelentette be.

Heger szerint, a járvány második illetve a brit mutáció idején Szlovákia ebben a meccsben nyerésre áll. Az évet az ország 5,8%-os GDP-eséssel tudta zárni.

A munkaerőpiac stabilabbnak mutatkozott, az ipar tartotta a foglalkoztatottságot, és az egymilliárd eurónyi támogatás a munkahelyek százezreinek megtartását is segítette. A külkereskedelmi forgalom is felélénkült a 3. negyedévben, köszönhetően főleg az autóiparnak. A miniszter szerint az is segített, mivel Szlovákia exportorientált ország, hogy partnereinknél kisebb volt a gazdasági visszaesés. A második hullám kisebb visszaesést okozott, de hosszabban tartó hatásai lesznek.

Ennek ellenére a pénzügyminiszter 2021-ben 4,3%-os gazdasági emelkedést vár, azaz még nem fogjuk elérni a 2019-es szintet. Ez alacsonyabb a szeptemberi 5,6%-os prognózishoz képest. 2022-ben 3,9%-os emelkedést vár.

Az év végéig 440 millió euró lehívását tervezik az EUNextGeneration csomagból. A miniszter az első negyedévben még nem számít a gazdaság megindulására. Ami az egészségügyi helyzet miatti korlátozások fenntartásából is következik.

2021-re 7,1%-os, 2022-re 6,5%-os munkanélküliséggel számolnak. Az inflációt a tavalyi 1,9% után 2021-ben 1,2%-ra, 2022-ben 2,2%-ra tervezik.

Bejelentették néhány adófajta bevallási terminusainak változását, illetve néhány adó részletekben való fizetésének lehetőségét. Ezekből sok olyan van, amelyek az önkormányzatokat is érinti.

  • Az ingatlanadók esetében például a beadás határideje január 31-ről március 15-re tolódik.
  • Február 6-tól könnyítették az adók elhalasztásának, illetve részletfizetésének feltételei. Segíteni szeretnének azokon is, akik a Gazdasági Elsősegélyért folyamodnának, hiszen ebben a programban nem lehet tartozása a kérvényezőnek.

V4 Panoráma / Pannon Hírnök

Kövessen a Facebookon is!

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek